VIBORG 20160920 Sveriges Amanda Ilestedt mot Danmarks Pernille Harder under tisdagens EM-kvalmatch i grupp 4 mellan Danmark och Sverige på Viborg Stadion i Viborg, Danmark. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Förvåningen efter Danmarks milda straff

0:41 min

Uefa tilldömer Sverige segern med 3-0 i den inställda VM-kvalmatchen i fotboll mot Danmark och utesluter inte Danmark ur kvalspelet.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har nu beslutat att tilldöma Sverige segern med 3-0 i den inställda VM-kvalmatchen mot Danmark som skulle ha spelats den 20 oktober.

Jag är förvånad över att Danmark inte får ett strängare straff

De danska spelarna och det danska förbundet kom inte överens om ett ekonomiskt avtal, och drog sig ju ur VM-kvalmatchen.

– Jag är förvånad över att Danmark inte får ett strängare straff, säger Radiosportens expert Richard Henriksson och fortsätter.

– Jag trodde att Danmark skulle åka på något riktigt tufft här som skulle innebära att de skulle missa VM och därmed inte skulle kunna spela OS. Jag trodde att Uefa ville skapa ett prejudikat och varna andra spelare och lag och länder, att om man strejkar från tävlingsmatcher så blir det stränga straff, just för att man inte vill ha sådana här situationer.

Landslagschefen Marika Domanski-Lyfors håller med.

– Det är ett högst förvånande beslut. Jag hade förväntat mig ett strängare straff, säger hon till Radiosporten.

– Är inte straffet tillräckligt hårt så kan man ju utnyttja det här taktiskt, och det hade jag velat att vi kan undvika i framtiden. Nu kan man lämna walk over till en match och få ett poängavdrag med 0-3 – siffror som kanske hade kunnat vara högre om matchen spelades. Jag hade förväntat mig ett högre straff så att man rent principiellt skulle slippa den här frågan, fortsätter Domanski-Lyfors. 

– Vi kommer begära ut skälen på det här beslutet så får vi ta det från det, säger Domanski-Lyfors.

Utöver ovanstående döms det danska förbundet även att betala 20.000 euro i böter, motsvarande 200.000 svenska kronor.

Det har tidigare spekulerats i att Danmark riskerade att uteslutas ur hela VM-kvalet. Men så blir det alltså inte.

Detta har hänt:

  • 6 september: Uppgifter kommer ut om en konflikt mellan danska fotbollsförbundet  (DBU) och danska damlandslaget. Det handlar om oenighet om ett nytt avtal.
  • 18 september: Dagen före VM-kvalpremiären mot Ungern kommer parterna överens om ett tillfälligt avtal.
  • 19 september: Matchen mot Ungern blir av, Danmark vinner
  • 10 oktober: Danska landslagsspelarna hotar med strejk igen inför matchen mot Sverige.
  • 18 oktober: VM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark ställs in meddelar det danska förbundet. Parterna kan inte komma överens.
  • 20 oktober: Samma dag som Sverige-Danmark skulle ha spelats kommer beskedet att matchen kommande tisdag mot Kroatien blir av. Ett nytt tillfälligt avtal har skrivits under.
  • 16 november: Uefa kommer med sitt beslut. Danmark straffas med 0-3-förlust för att man ställde in matchen mot Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista