GÄLLIVARE 20171117 Marcus Hellner efter 10km fristil efter Sverigepremiären i skidor Gällivare. Foto: Ulf Palm / TT
Foto: Ulf Palm/TT

Hellner efter ryska dominansen: ”Klart det är en konstig situation”

2:00 min

Ryssarna dominerade längdpremiären i Gällivare, varav fyra åkare är OS-avstängda. Marcus Hellner som kom på tionde plats kommenterar.

Resultat 10 km (h) Gällivare:
1) Jevgenij Belov
2) Sergej Ustiugov +6,5
3) Dario Cologna +7,6
---
10) Marcus Hellner +36,4
11) Daniel Rickardsson 37,2
15) Jens Burman +45,8

Marcus Hellner blev bäste svensk i längdpremiären i Gällivare över 10 kilometer.

– Jag fick stryk ganska mycket, men jag har känt mig lite upp och ner och var inte beredd på något topplopp, säger Hellner till Radiosporten.

Är du orolig?

– Nej det är jag inte. Det kommer mer och mer och jag behöver tävla.

Den ryska dominansen var nästan fullständig.

Jevgenij Belov vann före Sergej Ustiugov och förutom schweizaren Dario Cologna på tredje plats var samtliga de nio främsta i loppet från Ryssland.

Loppets segrare Jevgenij Belov är en av fyra ryska herråkare i Gällivare som har stängts av på livstid från OS-deltagande på grund av brott mot dopningsreglerna, men som fortfarande får tävla i Internationella skidförbundets (Fis) övriga tävlingar.

– Det är klart att det är konstig situation, det tycker väl alla och även jag. Men man får ha tålamod så kommer en lösning till slut, säger Marcus Hellner.

Tycker du att de ska få tävla här och i världscupen?

– Jag vet inte så mycket om det. Det är klart, har de varit dopade så ska de bort. Men vi vet ju inte vad som har skett. Man får ha tillit till de som bestämmer.

Övriga tre OS-avstängda ryssar i 10 kilometers-loppet var Maxim Vylegzjanin (14:e), Alexander Legkov (16:e) och Alexej Petuchov (23:a).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista