Sarah Sjöström
Foto: Christine Olsson/TT

Sarah Sjöström vinner totala världscupen

4:22 min

Segern var i praktiken säkrad redan innan det första simtaget togs under världscupsavslutningen i Singapore. Det behövdes inte allt för många simtag innan den också blev säkrad för Sarah Sjöström.

Främsta konkurrenten, femfaldigt regerande totalmästaren Katinka Hosszu, hade behövt vinna fyra grenar och slå fyra världsrekord för att hota Sjöström om totalsegern. I och med att ungerskan "bara" slutade trea på 200 meter ryggsim så innebär det att Sjöströms totalseger nu är säkrad även i teorin.

– Det känns jättekul, det här är verkligen något jag vill göra igen, att köra hela världscupen, säger Sjöström till Radiosporten.

För Sjöströms del blev det en andraplats på lördagens första final.

Australiensiskan Cate Campbell höll ledningen från start till mål och slutade på 50,85, 86 hundradelar före Sjöströms 50,99 i mål på 100 meter fritt. Tiderna var tredje och fjärde bästa i världen i år.

Att Hosszu vann duellen mellan dem på 200 meter medley därefter gjorde inget för totalställningen. Sjöström slutade sexa där på tiden 2.09.84, medan Hosszu vann på 2.04.37.

Sarah Sjöström är den tredje svenskan som vinner världscupen sedan en totalsegrare på dam- och herrsidan började utses 2002.

– Året är inte över än heller, jag har EM i Köpenhamn kvar så det känns helt otroligt, man kan inte fatta att det har gått så här bra i år, säger hon.

2017: Sarah Sjöström
2011: Therese Alshammar
2010: Alshammar
2007: Alshammar
2006: Alshammar
2005: Anna-Karin Kammerling

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista