Stina Nilsson och Calle Halfvarsson
Stina Nilsson och Calle Halfvarsson. Foto: TT

Guide: Världscuppremiär i sprint i Ruka

1:34 min

Radiosporten ger er förutsättningarna inför världscupen i längdskidor som drar igång med sprint i Ruka.

Plats: Ruka i Finland
Distans: Sprint klassisk stil
När: Prolog 10.00 och finalpass 12.30
Vi sänder: Finalpasset som den del i P4 Extra 

Favoriter

På damsidan talar mycket för en ny duell mellan Stina Nilsson och norska rivalen Maiken Caspersen Falla. Förra året var Stina Nilsson starkast av de två i Ruka. I förra helgens nationella premiär i Gällivare vann Stina Nilsson sprinten i överlägsen stil – och Falla var snabbast i Norges motsvarighet i Beitostölen.

På herrsidan är det mer ovisst. I förra årets VC-premiär vann norrmannen Pål Golberg före Calle Halfvarsson och Johannes Hösflot Kläbo. Förra helgen i Beitostölen tog 21-årige Kläbo hem segern medan Golberg slutade först på en 26:e plats. I Gällivare blev Halfvarsson utslagen i semifinalen. Istället var det Oskar Svensson som imponerade och vann finalen före Teodor Peterson. Oskar Svensson blev dessvärre sjuk efter Gällivare-tävlingarna och kommer inte till start i Ruka.

Svenska hopp

Stina Nilsson och Hanna Falk. Stina Nilsson hade inga problem att ta hem sprintfinalen i Gällivare och sade efteråt att hon var nöjd med tekniken i åkningen. I Ruka kommer hon att ställas mot tuffare motstånd, men kommer med största sannolikhet att vara med och fajtas om pallplatserna. Hanna Falk var snabbast av alla i prologen i Gällivare och slutade på en fjärde plats i finalen.

Teodor Peterson och Calle Halfvarsson. Teodor Peterson kom på en andra plats i Gällivare, och har dessutom med sig en fjärdeplats från Ruka förra säsongen. Halfvarsson lyckades inte ta sig till final i Gällivare. Men man ska inte räkna bort Sågmyras stolthet som imponerade stort i inledningen av världscupen förra säsongen med en andraplats i sprinten i Ruka och seger i Lillehammer veckan därpå.

Expert Torgny Mogrens tips

Pallen damer

1. Stina Nilsson
2. Maiken Caspersen Falla, Norge
3. Marit Björgen, Norge

Pallen herrar

1. Johannes Hösflot Kläbo, Norge
2. Ivo Niskanen, Finland
3. Calle Halfvarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista