Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson
Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson. Foto: TT

Guide: Världscuppremiär 10 kilometer damer och 15 kilometer herrar

1:39 min

Radiosporten ger er förutsättningarna inför världscuppremiären i längdskidor med 10 kilometer i klassisk stil för damer och 15 kilometer för herrar.

Plats: Ruka i Finland
Distans: 10 km (d) och 15 km (h) klassisk stil
När: 10.45 10 km damer
12.30 15 km herrar
Vi sänder: Kl.10.40-12.00 i P4 och från kl.12.03 som en del i P4 Extra

Favoriter

På damsidan är det upplagt för en rafflande duell mellan Marit Björgen och Charlotte Kalla. De båda vann 10 kilometer klassiskt förra helgen i de nationella premiärtävlingarna i Beitostölen och Gällivare.

I fredagens världscuppremiär i sprint tog sig Charlotte Kalla till semifinal. Norskorna Heidi Weng, Marit Björgen och Maiken Caspersen Falla hade däremot en tung dag och åkte ut redan i prologen efter en vallamiss.

Jag plockar med mig åkningen från kvartsfinalen inför fortsättningen här, jag fick till en kraftfull och stor åkning, jag ser fram emot 10 kilometer.

Förra året tog Marit Björgen hem segern på milloppet i Ruka. Hemmahoppet Krista Pärmäkoski var tvåa och Heidi Weng trea. Stina Nilsson var bästa svenska på en sjunde plats. Charlotte Kalla hade stora problem med orken under loppet och kom långt efter täten. Det skulle visa sig senare att hon fått hjärtflimmer under loppet.

På herrsidan får norrmannen Martin Johnsrud Sundby ses som en av förhandsfavoriterna. Sundby vann den totala världscupen förra säsongen och i Beitostölen tog han hem segern med 18 sekunder före Johannes Hösflot Kläbo. Den sistnämnda visade dock att formen är god när han tog hem fredagens sprintfinal i stor stil.

Svenska hopp

Charlotte Kalla imponerade i Gällivare förra helgen med dubbla segrar på 5 kilometer fristil och 10 kilometer klassiskt. Stina Nilsson blev näst bästa svenska i milloppet på en sjundeplats i Gällivare och vann dessutom fredagens premiärsprint i Ruka. En bubblare är Anna Haag, som gjorde ett starkt första varv i milloppet i den svenska premiären, men som kroknade på det sista varvet och fick se sig slagen av Nilsson med en halv sekund.

Calle Halfvarsson knep en tredjeplats i den inledande sprinttävlingen i Ruka. Förra året blev han sjua på 15 kilometer klassiskt.

Marcus Hellner imponerade inte särskilt på 15 kilometer i Gällivare där han slutade på en 28:e plats. I Rukas sprint gick han inte vidare från kvalet.

Expert Torgny Mogrens tips

Pallen damer
1. Marit Björgen, Norge
2. Krista Pärmäkoski, Finland
3. Charlotte Kalla

Pallen herrar
1. Dario Cologna, Schweiz
2. Martin Johnsrud Sundby, Norge
3. Emil Iversen, Norge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista