Uppror
1 av 4
Nilla Fischer och Anja Pärson är två av de över 2 000 som har skrivit under uppropet. Foto: TT
Kvinna
2 av 4
Idrottsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Ung kvinna
3 av 4
Irma Helin. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Susanna Kallur
4 av 4
Susanna Kallur efter EM-guldloppet i Göteborg 2006. Arkivbild. Foto: AP/TT

2.290 kvinnor i upprop mot sexism inom idrotten

4:38 min

Nu har idrottens upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp kommit – 2 290 idrottskvinnor samlas under hashtagen timeout, som publicerat ett upprop i Dagens Nyheter.

Flera kända sportprofiler, som Anja Pärson och Nilla Fischer, har skrivit under, och vittnar om trakasserier. 

I uppropet förklarar de varför de ställer sig bakom:

– Det blev en vardag att män tog sig friheten att pussa på mig när de ville ha en bild och när de även tog nackgreppet log jag bara för att slippa tjafs, säger Anja Pärson till DN.

Fotbollsspelaren Irma Helin säger till Radiosporten att det finns ett stort behov för många att dela med sig.

 – Det kan var allt från att man får höra att man inte är värd att spela fotboll, att man borde stå i köket, till att man  får en hand på rumpan av en supporter eller en i styrelsen. Det finns många exempel jag skulle kunna ta upp, säger hon.

Idrottsminister Annika Strandhäll (S), skriver i en kommentar till Ekot att uppgifterna som har kommit fram i och med ”Timeout” är fullständigt oacceptabla. 

– Idrotten ska vara en trygg plats. Jag förväntar mig att alla inom idrotten verkligen självrannsakar sig – på samma sätt som vi sett att hela samhället behöver göra under metoo-uppropet.

Enligt henne bedriver Riksidrottsförbundet ett aktivt jämställdhetsarbete och hon skriver att Timeout-uppropet visar på hur nödvändigt det är och att mer behöver göras.

– Inte minst eftersom att många idrotter fortfarande i hög utsträckning är en manlig värld, med en emellanåt skev manlighetsnorm, skriver Annika Strandhäll.

Irma Helin tror att de flesta som spelar fotboll, eller utövar någon annan sport har mött liknande händelser. 

– Anledningen till uppropet är att många har berättelser om hur de blivit trakasserade av tränare, av manliga spelare och supportrar med sexistiska kommentarer, säger hon och fortsätter:

– En del har till och med berättat hur de har valt bort idrotten.

Förra häcklöparen Susanna Kallur välkomnar initiativet. Hon vittnar om omfattande trakasserier inom friidrotten.

– Gud ja, absolut. Det finns ju överallt i hela samhället och idrotten är definitivt inget undantag, säger hon till TT.

Och hon har egna erfarenheter:

– Min första reaktion när det här kom upp och man tog del av alla historier var "fy, vad fruktansvärt, men jag är ju inte drabbad". Sen tog det ungefär två dygn så kom det upp jättemycket i mitt huvud: "jo, men förresten, det där som hände då var ju inte helt okej, och det där som hände där, neej, alltså det är ju långt ifrån okej". Inga allvarliga saker men ändå sådant som man verkligen känner var övertramp, säger hon.

– Det är det som är talande för hela den här grejen, att man inte ens reflekterar över det. Sedan får det landa och så: "jo, det där var inte bra".

Hon tror att metoo-rörelsen kommer att få effekt.

– Absolut. Jag tror att det är ganska många som inte kommer att ge sig förrän det ger resultat. Att det rensas upp nu, det är fantastiskt, säger Susanna Kallur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista