Marcus Nilsson spelade senast i den ryska ligan.
Marcus Nilsson spelade senast i den ryska ligan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Volleybollstjärnan: ”USA är jättelockande”

4:08 min

Marcus Nilsson blev sparkad av sin ryska klubb Zenit St Petersburg under märkliga omständigheter. Men nu kan Sveriges bästa volleybollspelare vara på väg till USA och en eventuellt nystartad proffsliga.

– Det verkar jättelockande, säger Nilsson till Radiosporten.

För några månader sedan fick Marcus Nilsson sparken av ryska Zenit St Petersburg efter att klubben påstått att svensken var skadad och inte hade möjlighet att spela på tre månader. Trots att Nilsson inte alls var skadad valde den ryska klubben att bryta hans kontrakt och sedan dess har Sveriges bästa volleybollspelare varit klubblös.

Men nu kan ett nytt proffsäventyr vara på gång – Nilsson är nämligen inbjuden till en storturnering i Las Vegas som är tänkt som startskottet för en kommande proffsliga i USA nästa höst.

– Det hade varit skithäftigt, det verkar jättelockande. Jättekul att få en fot in redan vid starten och sedan får man se vad som händer, det kanske inte leder till något men då har det i alla fall varit en häftig upplevelse, säger Nilsson till Radiosporten.

Turneringen spelas mellan den 8 och 10 december i klassiska MGM Grand arena och Nilsson har höga förväntningar på en eventuell amerikansk proffsliga. 

– Jag tror att den skulle kunna bli väldigt bra. USA:s landslag är ju otroligt bra och alltid topp fyra i världen. Och jag tror att ganska många i USA:s landslag skulle vara sugna på att spela på hemmaplan, de har ju alltid behövt ta sig ut i Europa för proffsspel. Samtidigt finns många duktiga spelare i USA som inte fått chansen i Europa eftersom de inte syns i landslaget.

– Det finns ju inget efter college  i USA så jag tror att det skulle vara efterlängtat att få en proffsliga.

Hur stor är sannolikheten att det blir en proffsliga i USA?

– Jag tror att sannolikheten är ganska stor. De har gjort försök innan och det har ryktats under ett antal år men det krävs stora ekonomiska resurser men nu verkar det som att det finns ekonomisk backning, det visar ju den här turneringen. Så jag tror att det är stor möjlighet att det blir en liga i höst.

35-årige Nilsson har varit proffs i 15 år och i sju olika länder men spel i USA vore något helt nytt. Men först väntar en vår som fortfarande är oviss.

– Just nu kommer jag att åka över och sedan får vi se när jag kommer tillbaka. Det brukar rassla till efter jul i europeiska klubbar när serien vänder och man gör en utvärdering. Hur det har gått för lagen, om spelarna spelat tillräckligt bra annars kanske man byter ut dem.

Spel i en europeisk klubb är fortfarande tänkbart?

– Ja, det är inte alls omöjligt. 

Och att spela i Sverige, är det ett alternativ?

– Om inte något intressant erbjudande dyker upp runt jul och slutspelet i Sverige närmar sig så varför inte? Jag tränar för fullt med Hylte så ja, det är ett alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista