Anna Haag och Ida Ingemarsdotter
Anna Haag och Ida Ingemarsdotter Foto: Alexander Lundholm/SR

"Anna, nu gör du samma misstag igen!"

7:12 min

Anna Haag och Ida Ingemarsdotter känner varandra utan och innan. Nu berättar de om sin vänskap.

Anna Haag och Ida Ingemarsdotter har tillhört längdlandslaget länge nu. Båda debuterade i världscupen 2006 och kände varandra väl redan då.  

– Vi gick på skidgymnasiet ihop och var sambo i ett år. Det har gått så långt att vi inte behöver prata jämt. Vi behöver bara titta på varandra, berättar Ida Ingemarsdotter.

De sitter bredvid varandra under lägret i Gällivare, när Anna får uppgiften att beskriva Ida:

– En diplomat som ofta har väldigt kloka inspel, som jag kan bli riktigt oense med, men som är den som jag känner absolut bäst i laget, säger Anna Haag.

Vad blir ni oense om?

– Det är nog om vi båda är väldigt slitna och jag har lågt blodsocker! Så det kan vara om vad som helst!

När Ida Ingemarsdotter ska beskriva Anna Haag så lyfter hon fram Annas vilja och energi.

– Anna kan vara lite småhet och vill väldigt mycket, ibland lite väl mycket. Då måste man diplomatiskt säga att hon ska ta det lite lugnt. Det är en ambitiös kvinna med många järn i elden, säger Ida Ingemarsdotter.

Anna Haag håller med om att hon kan vara lite väl het ibland.

– Ida brukar kalla mig "teflonpannan". Liksom: "Anna, nu gör du samma misstag igen, tänk till lite!"

De har blivit veteranerna i laget, som har viktiga roller i gruppen. Den yngre stjärnan Stina Nilsson har kallat Anna Haag för "limmet" i landslaget, som får alla att hålla ihop. 

– Jag och Ida är det tillsammans, fast på olika sätt. Jag tar mer en mamma-roll och kan gå och oroa mig för hur folk mår. Ida är den som tar tag i saker och löser det, medan jag blir mer känslomässigt engagerad, säger Anna Haag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista