Stefan Olsson, friidrottsförbundets generalsekreterare
Stefan Olsson, friidrottsförbundets generalsekreterare. Foto: TT

Stefan Olsson på friidrottsförbundet efter Moa Hjelmers berättelse om våldtäkten: ”Fullständig chock”

3:55 min

Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson var förbundskapten 2011.
Han hade ingen aning om vad Moa Hjelmer burit på i sex år.
– Fullständig chock är den första känslan, säger han.

När Radiosporten först når Stefan Olsson har han inte hunnit nås av Moa Hjelmers berättelse. Han blir helt tyst i några sekunder, innan undertecknad frågar honom:

Var det något du kände till?
– Nej, verkligen inte.

Efter det ber han om att få återkomma senare när han har hunnit läsa vad hon har skrivit. Och det gör han, och berättar då om känslorna:

– Fullständig chock är den första känslan. Och överraskad och... Nej, det känns fruktansvärt ofattbart det som Moa nu redovisar har hänt i ett landslagssammanhag 2011, säger han.

Har du hunnit vara i kontakt med henne själv?
– Ja, jag har pratat med Moa under den senaste timmen. Vi har haft ett jättebra snack och jah har fått lite mer information. Och – kanske det viktigaste av allt – Moa mår bra i det här. 

– Vi har upprättat kontakt och hon känner att vi finns som stöd till henne om hon känner att hon vill ha det framåt. Så det känns bra att vi har fått en kontakt och kan gå vidare om det behövs.

Olsson berättar att Hjelmer inte berättade vem det var som utsatte henne för övergreppet.

– Nej, vi gick inte in på några detaljer på det sättet utan pratade mer i allmänna ordalag och just det här att det hände i ett landslagssammanhang, säger han, och fortsätter:

– Mer i generella termer och värdet av att Metoo-uppropet ger de här tydliga ringarna på vattnet att också aktiva som Moa nu verkligen berättar det de har upplevt och råkat ut för.

– Allt som har med trakasserier att göra är helt oacceptabelt och det Moa råkat ut för är definitivt alldels frutkansvärt. Så det är bra att det kommer upp, även om det är sex år för sent egentligen.

Hade ni på svenska friidrottsförbundet kunna jobba annorlunda för att det här skulle ha undvikits?
– Jag tycker att vi har haft en stor ambition och en målsättning att vara ett öppet förbund, att alla ska känna sig välkomna, trygga och säkra. Jag tror mer att det handlar om en tidsanda, oavsett idrott, oavsett bransch, att det verkar som att Metoo-upproret innebär att aktiva (i det här fallet) vågar berätta om det här på ett mycket mer öppet sätt än vad de gjort tidigare.

– Så jag har svårt att se att vi skulle ha gjort något annorlunda där och då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista