Sofie Skoog och Jenny Kallur.
Sofie Skoog och Jenny Kallur. Foto: TT

Jenny Kallur: ”Måste få ett slut NU”

Moa Hjelmer våldtogs efter Finnkampen 2011. Nu visar flera idrottskollegor sitt stöd för 27-åringen.

”All jävla sexistisk skit, från kommentarer till det du beskriver måste få ett slut NU”, skriver Jenny Kallur.

Under förmiddagen publicerade Moa Hjelmer ett Instagraminlägg där hon berättade att hon våldtogs av en annan aktiv efter Finnkampen för sex år sedan. Flera av hennes idrottskollegor visar nu sitt stöd.

”Tack för att du berättar. All jävla sexistisk skit, från kommentarer till det du beskriver måste få ett slut NU”, skriver Jenny Kallur.

Susanna Kallur har lagt upp en egen på Instagram där hon håller i en skylt med texten ”Patriarkatet faller inom din livstid” följt av en bildtext.

”Blir ledsen och arg av att höra @moahjelmer ’s berättelse om våldtäkt i samband med en finnkamp. Och som hon sedan fått bära själv i sex långa år. Det får aldrig aldrig aldrig ske igen”.

Förre häcklöparen Robert Kronberg har också kommenterat händelsen.

”Alltså jag vet inte vad jag skall säga. Känns tråkigt att läsa detta och jag är ledsen för din skull. Att jag dessutom antagligen känner denna person gör mig ännu argare”, skriver han.

Höjdhopparen Sofie Skoog är chockad men hoppas att det här ska hjälpa fler att våga berätta om sexuella trakasserier. 

– Genom att lyfta upp det till ytan och prata om det kan skammen försvinna och att färre drabbas i framtiden, säger Skoog till SVT.

Den nuvarande förbundskaptenen Karin Torneklint kände inte till någonting om detta.

– Finnkampen är ju en otroligt gammal tävling så man har ju hört vissa stories men aldrig någonting åt det här hållet. Men det är klart att vi har ju en otroligt lång historia och det har ju säkert hänt saker som inte jag vet om. Men det här gjorde mig verkligen illa berörd, säger hon till SVT Sport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista