Miro Zalar

Miro Zalar: ”Chockerad över att samhället ser ut så här”

2:22 min

Tidigare i dag gick europamästaren Moa Hjelmer ut med att hon för sex år sedan blev våldtagen av en annan aktiv efter Finnkampen. 

– Man har ju levt i en liten skyddad värld, säger friidrottsexperten Miro Zalar till Radiosporten.

Under gårdagen kom idrottens upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp. En av många som drabbats är Moa Hjelmer som under torsdagen skrev på sin Instagram: att hon för sex år sedan blev våldtagen av en annan aktiv efter Finnkampen.

Hon skrev bland annat: 

"Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig."

När Radiosporten når friidrottsexperten Miro Zalar är han omtumlad. 

– Som man är man ganska chockerad över det här uppropet och över hur många kvinnor som utsätts för olika saker. Det känns märkligt och jobbigt.

Vad är du är mest chockerad över?

– Jag är chockerad över att samhället ser ut så här. Att man som man inte har förstått vidden av det. Det är det mest omtumlande.

Har du sett tendenser på detta inom friidrotten?

– Nej, det vill jag inte påstå, men det har jag inte gjort i övriga samhället heller. Man har ju levt lite i en skyddad värld.

Finns det någon machokultur inom friidrotten? 

– Karlar är väl som karlar är, oavsett om du utför friidrott eller spelar ishockey. Sen kanske det inte är samma kultur i omklädningsrummen, säger Miro Zalar och fortsätter:

– Men nu har man vaknat upp. Jag måste erkänna att man känner sig lite dum att man varit så naiv eftersom det verkar vara så enorm vanligt.

Vad kan du som man göra åt det här? 

– Varje man måste ta sitt ansvar och vara uppmärksam och säga ifrån om någon annan man uppträder på det här sättet. Verkligen agera och ta avstånd från det. Det är extremt viktigt!

Lyssna på hela intervjun med Miro Zalar i ljudfilen ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista