Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska friidrottsförbundet, och Moa Hjelmer.
Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska friidrottsförbundet, och Moa Hjelmer. Foto: TT

Så går friidrottsförbundet vidare

4:03 min

I går gick Moa Hjelmer ut och berättade att hon utsatts för en våldtäkt i samband med Finnkampen 2011. Nu börjar svenska friidrottsförbundet hämta sig från chocken – och söker nu kontakt med Hjelmer.

– Vi rekommenderar Moa att göra en polisanmälan, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

Redan i går hade Olsson en dialog med Moa Hjelmer. Han säger sig emellertid fortfarande inte veta vem förövaren, en aktiv enligt Hjelmer, är.

– Vi har börjat titta på och diskuterar en extern utredning. Vi vill försöka förstå vad som har hänt i det här specifika fallet. Och så vill vi få en bredare bild om huruvida det är ett problem inom svensk friidrott med sexuella trakasserier, säger Olsson till Radiosporten.

Olsson berättar att han sökt Hjelmer under förmiddagen, men inte fått tag på henne. Han hoppas dock kunna prata med henne under eftermiddagen, och då kommer de prata om hur de ska gå vidare med händelsen:

Det vi diskuterar är en polisanmälan. Vi rekommenderar Moa att göra en, och då hoppas vi kunna göra en anmälan i samförstånd.

Det var under gårdagen som Hjelmer publicerade ett Instagraminlägg där hon berättade att hon blev våldtagen efter Finnkampen 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista