Aleksandr Zubkov.
Aleksandr Zubkov. Foto: Kerstin Joensson

Rysk OS-guldmedaljör stängs av från OS

Den ryske bobåkaren Alexander Zubkov fråntas båda sina OS-guld från Sotji 2014. Zubkov, fanbärare och nationalhjälte i Ryssland efter sin dubbeltriumf i två- och fyrmanna, stängs också av på livstid från OS på grund av brott mot dopningsreglerna.

Ytterligare tre ryska utövare stängs av på livstid. Skridskoåkaren Olga Fatkulina förlorar dessutom sitt OS-silver på 500 meter, enligt ett beslut från Internationella olympiska kommittén (IOK). De övriga två ryssarna är bobåkaren Olga Stulneva och skridskoåkaren Alexander Rumyantsev.

"Anledningen till de här besluten kommer att kommuniceras inom kort", skriver IOK i ett pressmeddelande.

Besluten innebär att Ryssland har förlorat nio medaljer, inklusive fyra av 13 guld, från spelen i Sotji. Hittills. IOK fortsätter att hålla förhör med ryska idrottare och resultaten av dem offentliggörs efterhand.

Sex ryskare längdskidåkare, bland dem OS-medaljörerna Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin, blev de första att stängas av på livstid efter den så kallade McLaren-rapporten om statsstödd dopning i Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".