Emma Dahlström.
Emma Dahlström. Foto: Alexander Lundholm/SR
Radiosporten möter OS-stjärnorna

"Hoppas inte min mamma lyssnar på det här!"

13 min

Hon gillar matte, fläsk och hundar. Det är dags att lära känna slopestyle-stjärnan Emma Dahlström.

Emma Dahlström är 25 år gammal och från Torsby i Värmland. 2015 vann hon X-games i slopestyle, men hennes favoritmat är en svensk klassiker. 

– Jag kommer ju från landet och ända sen jag var liten har jag älskat fläsk, potatis och löksås. Lite udda kanske, men det är görgott, säger Emma Dahlström.

I Sotji blev Emma Dahlström femma i slopestyle, sporten där skidåkare och snowboardåkare tar sig ner för en bana med räcken och hopp. Det var länge sedan hon tvingades jobba vid sidan av sin satsning, men när hon var yngre trodde hon inte att det skulle gå att leva på sin sport.

– Jag visste inte att det var möjligt som tjej. Det fanns inte så jättemånga förebilder. Det kändes som att scenen var väldigt liten. Vi hade precis blivit insläppta i X-games. Jag hade aldrig förväntat mig att det kunde bli en heltidssysselsättning, säger hon.

Men under åren som Emma Dahlström tillhört världseliten har hon sett hur sporten utvecklats och blivit mer jämställd. 

– Det är underbart, den här typen av skidåkning ska inte bara vara för killar. Vi tjejer hör hemma här, precis lika mycket som killar gör. Det är så kul att fler tjejer följer efter, jag hoppas att det fortsätter så, säger hon.

Emma Dahlström är ett medaljhopp med stora skadeproblem. I slutet av förra säsongen slet hon av ett korsband i Italien, bara veckor efter att hon tagit ett VM-silver i slopestyle. Rehabiliteringen efter skadan går bra och Emma Dahlström hoppas kunna tävla före jul.

Hon är pressad. Sveriges olympiska kommitté vill se ett topp-8-resultat i världscupen för att hon ska bli uttagen till OS

– Det hade såklart varit skönt och lugnande att inte behöva stressa för att ta ett resultat, säger hon.

Slopestyle gjorde debut på OS-programmet i Sotji 2014. Emma Dahlström var med i den allra första olympiska tävlingen. 

– Inför förra OS var vi väldigt osäkra på vad OS skulle göra för vår sport. De flesta pratade om att OS aldrig skulle kunna ta X-games plats. Men det gick väldigt bra, den vanliga "Svensson Svensson" vet nu vad vår sport är för någonting. För mig så har OS seglat om X-games och är nog det största, säger Emma Dahlström.

Emma Dahlström vann världscupen i Big Air förra säsongen, men Big Air är ingen Os-gren för skidåkarna - trots att snowboardåkarna ska tävla i Big Air i Pyeongchang. På det sättet är det kanske synd att Emma Dahlström inte fortsatte satsa på snowboard en gång i tiden. 

– Jag var ju snowboardåkare ett litet tag. Men sen var det för svårt. Jag ramlade hela tiden och blev blöt i rumpan. Jag hade inte fallenhet för det, berättar hon.

I kampen mellan snowboard och skidor svarade hennes landslagskollega Henrik Harlaut att skidor är fetare än snowboard. Men Emma Dahlström håller inte med. 

– Nej, jag tycker snowboardåkning är fetare. De har så mycket stil, säger hon.

I radiointervjun berättar Emma Dahlström också om när hon var med om en nära-döden-upplevelse.
– Jag har varit i Bali några gånger och surfat. Där är trafiken helt livsfarlig. Jag har hyrt moped och varit tio centimeter från att dö några gånger. Hoppas inte mamma lyssnar på det här, säger Emma Dahlström. 

För Emma Dahlström blir det nu en kamp mot klockan och kroppen för att hinna komma i medaljform till OS i februari. Men om hon kommer tillbaka till gammal god form så vet hon att hon kan vinna guldet och vara bäst i världen igen.

– Det är klart att jag vill lyckas där, det är målet, säger hon.

Faktaruta 

Namn: Emma Dahlström
Skostorlek: 39-40
Favoritmat: Fläsk, potatis och löksås
Husdjur: Hund (Nelly)
Favorit-tv-serie: The Big Bang Theory
Favoritämne i skolan: Matte
När jag var liten ville jag bli: veterinär eller pilot
Efter karriären vill jag bli: Plugga eller entreprenör
Det här gör jag när jag inte tränar: familj, gitarr och Nelly
Mitt liv just nu på skalan 1-10: 8

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista