Charlotte Kalla går i mål som segrare.
Charlotte Kalla går i mål som segrare. Foto: Anders Wiklund/TT

Charlotte Kalla knäckte Björgen i jaktstarten

2:51 min

Charlotte Kalla vann jaktstartloppet i Ruka efter att ha ryckt ifrån norskan Marit Björgen i slutet.

– Jag hade en drömplan när jag gick och la mig, att om allting stämmer ska jag försöka rycka i sista backen. Det är härligt att få gräva i källaren efter krafter och skapa den lucka som behövdes, säger Kalla till Radiosporten.

Resultat 10 km jaktstart (d) Ruka
1) Charlotte Kalla, Sve
2) Marit Björgen, Nor +9,7
3) Ragnhild Haga, Nor +33,9
---
Övriga svenskor med VC-poäng:
7) Stina Nilsson
9) Ida Ingemarsdotter
17) Anna Haag
23) Evelina Settlin
26) Hanna Falk

Jag är inte överraskad av Kallas fina form. Det har lyst en aura kring henne och ett självförtroende och en vilja jag inte sett på länge

Kalla och Björgen gick ut tillsammans i 10 sekunders ledning före Stina Nilsson. Och duon öppnade hårt och hade snart drygat ut ledningen till 30 sekunder. Efter att växelvis skött farthållningen så satte Kalla in rycket efter åtta kilometer.

– Jodå, det kommer fler meter. Tre meter, fem meter. Oj, oj, oj vad hon går, sade expert Torgny Mogren i Radiosportens direktsändning.

Lyssna på referatet i ljudklippet under artikeln

Björgen gav snabbt upp då hon inte orkade haka på i Kallas tempo. Med 50 meter kvar gav Kalla ett stort leende till publiken och jublade in över mållinjen. 

– Det var härligt. Det var först på upploppet som jag vågade kika över vänster axel och konstatera att det var en lucka ner till Marit fortsatt, säger Kalla.

– Jag vet inte när jag var först över mållinjen senast.

Hon är nöjd med världscuppremiärhelgen som gett två pallplatser.

– Jag har varit pigg i helgen. Jag har behärskat de kluriga förena. Så det är sådana känslor jag tar med mig. Sen är det härligt att få gräva i källaren efter krafter och lyckas skapa den lucka som behövdes. Det var jättekul att få kryssa mållinjen först idag, säger Kalla.

I och med segern i jaktstarten vann Kalla också minitouren i Finland.

– Jag är inte överraskad, men jag är lite imponerad över att hon är så stark här. Skönt för henne att få ett kvitto på att det hon gjort är helt rätt. Nu gäller det att hålla formen och kanske dämpa den och sen släppa iväg på formkurvan fram mot OS, då kan det här bli riktigt kul, säger Torgny Mogren.

OS i Pyeongchang i februari är såklart Kallas stora mål.

– Jag hoppas att när jag blickar tillbaka på den här säsongen är det OS som kommer stå som solklaraste minnet. Även om det här ger ett lugn. Det är ett jättehärligt besked, säger Kalla om dagens seger.

Stina Nilsson gick ut som trea i jaktstarten, men hade en tung dag och slutade sjua.

– Det var slitsamt idag. Det är ingen katastrof idag känslomässigt. Men jag hoppas kunna köra snabbare framöver när jag är i lite bättre form, säger Stina Nilsson till Radiosporten.


Ställningen i världscupen

1) Charlotte Kalla 311 poäng
2) Marit Björgen 247 
3) Ragnhild Haga, 200
...
5) Stina Nilsson
8) Ida Ingemarsdotter
16) Anna Haag 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista