Johannes Hösflot Kläbo.
Johannes Hösflot Kläbo. Foto: Anders Wiklund/TT

Hösflot Kläbo tog tredje raka segern

0:33 min

21-årige norrmannen Johannes Hösflot Kläbo tog tredje raka segern i Ruka då han vann en spurtstrid efter att ha tappat hela sitt stora försprång i jaktstarten.

– Det är starkt gjort. Han insåg att han inte hade krafter kvar och slog av och förlitade sig sen på sin spurtförmåga, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Resultat 15 km jaktstart (h) Ruka
1) Johannes Hösflot Kläbo, Nor
2) Martin Johnsrud Sundby, Nor +0,4
3) Alexander Bolsjunov, Rys +1,0
---
Svenskar med VC-poäng:
10) Calle Halfvarsson
19) Marcus Hellner

Johannes Hösflot Kläbo hade ett försprång på nära 40 sekunder när jaktstarten inleddes. Detta eftersom han vunnit både sprinten och distansloppet i Ruka. Hösflot Kläbo gick ut hårt för att behålla försprånget och halvvägs in i loppet var ledningen 30 sekunder.

Men så plötsligt slog han av på takten och blev ikappåkt av övriga åkarna. En klunga på tolv åkare gjorde sedan upp om pallplatserna och i spurtstriden fann Hösflot Kläbo nya krafter och vann knappt före landsmannen Martin Johnsrud Sundby.

– Det är starkt gjort. Han insåg att han inte hade krafter kvar och slog av och förlitade sig sen på sin spurtförmåga, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Så här säger Hösflot Kläbo till NRK:

– Det var brutalt. Jag tänkte att det här kommer bli hårt och då bestämde jag mig för att vänta i de andra och satsa på att ingen drar och sen skulle jag pröva att spurta på slutet. Lyckligtvis räckte det, men det var på håret, säger Hösflot Kläbo.

Calle Halfvarsson, som gick ut som fyra, var med bland de tolv främsta som gjorde upp om pallplatserna, men såg allt mer sliten ut under loppet och hade ingen möjlighet att spurta om pallplatserna. Han fick nöja sig med tionde plats.

– Jag hade inte krafterna att vara med och slåss med dem i täten. Jag gick lite för fort på första varvet, det var lite dumt. Jag borde varit inställd på att vi skulle bli ett stort gäng, säger Halfvarsson till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista