Radiosportens fotbollsexpert Johanna Frisk.
Radiosportens fotbollsexpert Johanna Frisk. Foto: Mattias Ahlm/SR

Radiosportens expert Johanna Frisks #MeToo-historia: ”Han ville att vi skulle bada bubbelbad”

Frisks #MeToo-historia: "Obehagligt"
4:29 min

Radiosportens expert Johanna Frisk är en av de som skrivit på idrottens egna #MeToo-uppror #Timeout.
Nu berättar hon om sin egna historia.
– Ett övetramp där han utnyttjar sin ställning, säger hon.

Radiosportens expert Johanna Frisk var tidigare landslagsspelare i fotboll.

Och det var under hennes spelarkarriär som hon hamnade i en situation där en person inom en av föreningarna där hon spelade utnyttjade sin position i klubben på ett sätt som Frisk inte anser var okej.

Hon var kallad till ett möte som hon trodde skulle handla om ett uppdrag som spelarna skulle göra utanför planen. Men det visade sig vara något helt annat.

– Det visar sig att det egentligen gick ut på att han och jag skulle åka iväg en helg och bada bubbelbad, dricka champagne och åka skridskor. Det är ett sånt övertramp där jag tycker att man utnyttjar sin ställning i den föreningen och använder den på ett helt fel sätt och ett oacceptabelt beteende, berättar hon.

Hur reagerade du på det?
– Först där och då så är det ju först och främst att man måste försöka förstå vad det egentligen är som sägs här? När jag inser att det här mötet inte handlar om min profession så blir jag ganska ställd först och främst.

– Sen finner jag mig i det och slår tillbaka. Men det är klart att det blir ganska obehagligt i en sån situation.

Frisk berättar att hon berättade om händelsen för någon närstående, men inte till någon som var kopplad till föreningen.

– Sen så fick jag reda på att det även har hänt andra spelare...

I ljudklippet här ovanför kan du höra Frisk berätta om händelsen, men även hennes tankar kring sexismen inom idrotten, och vad som krävs för att förändra det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".