Annika Strandhäll och Sofia B Karlsson gästade Sportextra-studion.
Annika Strandhäll och Sofia B Karlsson gästade Sportextra-studion. Foto: Daniel Grefve

Annika Strandhäll och Sofia B Karlsson gästade Sportextra och pratade #MeToo och #TimeOut

Idrottsministern: "Tjejer ska få lika möjligheter"
24 min

#MeToo har varit den stora snackisen i idrottssverige under veckan, i samband med uppropet #TimeOut.
Därför gästade idrottsministern Annika Strandhäll och Sofia B Karlsson Sportextra i dag.
Och de är överens:
– Det krävs en självrannsakan.

Båda Strandhäll och Karlsson har blivit djupt berörda av kampanjerna, och är tydliga med att det är en viktig rörelse, och att idrotten har en viktig roll.

– Många barn fostras i dag genom idrotten, så därför är det naturligtvis oerhört viktigt att den ligger i framkant. Och det är klart att det behövs en självrannsakan här, precis som i alla delar av samhället, säger Strandhäll.

Sofia B Karlsson, som jobbar för en inkluderande idrott i riksidrottsförbundet och på Sisu idrottsutbildarna, förklarar att ansvaret för att förändra situationen ligger på många olika.

– Alla har ju en roll. Vi har olika delar i det. Det vi försöker göra nu är att lyfta frågorna kring hur man som tränare kan förebygga att det här förekommer, berättar hon, och fortsätter:

– Det kan vara att titta över språket: Vilka skällsord anvämnder man i omklädningsrummet, till exempel? Sen har vi våra styrelser. Där man kan titta på hur det ser ut i våra styrelserum, vem är representerad och inte och vad beror det på?

– Vi kan titta på träning och tävling, vilka regler har vi som skapar skillnad på våra kön? Behöver det faktiskt vara så? Är det så att de reglerna kanske förstärker skillnaden av att vi är olika och ska göra olika saker och vistas i olika rum? 

I ljudklippet här ovanför kan du höra hela samtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".