Sveriges Jesper Nelin på tredje sträckan under söndagens mixedstafett 2x6 km+2x7,5 km under världscupspremiären i skidskytte på skidskyttestadion i Östersund.
Jesper Nelin Foto: Robert Henriksson/TT

Jesper Nelins bommar sänkte Sverige i mixedstafetten i Östersunds världscuppremiär i skidskytte

3:17 min

Sverige ledde efter den första sträckan.
Och på avslutningssträckan imponerade Fredrik Lindström.
Men Jesper Nelin sumpade den svenska pallchansen.
– Jag var kanske för offensiv, säger han.

Mixedstafetten är förmodligen Sveriges bästa medaljchans i vinterns OS-skidskytte.

När den enda tävlingen i disciplinen innan just OS i Pyeongchang avgjordes så gjorde Sverige till stora delar en riktigt fin insats.

Efter den första sträckan var Sverige till och med i ledning, efter en imponerande insats av Hanna Öberg, som världscupdebuterade i just Östersund för bara ett år sedan.

– Jag är jättenöjd! Det var bra åkning, jag kunde åka med bra på de två första varven och det liggande kändes hur stabilt som helst. Två reservskott på stående är väl lite sådär, men jag är jättenöjd och kunde verkligen ösa på på sista varvet, säger Öberg.

Anna Magnusson tappade ledningen och växlade över till Jesper Nelin som åtta – efter ett felfritt skytte men en lite väl långsam skidåkning.

Men Nelin blev den som helt förstörde de svenska pallchanserna. Vid sitt stående skytte stod han för hela fyra bommar – vilket innebar att han tvingades till en straffrunda. Det är något som sällan krävs i stafetter, och blir väldigt avgörande.

– Åkningen var bättre än väntat, men ståskyttet...Nja, hoppas att det blir bättre nu. Det har gått bättre i år överlag, så jag tror att nu när jag kommer igång med någon tävling så kommer det funka också, säger han.

Ja, vad var det som hände där?
– Jag var kanske lite för offensiv och ville lite för mycket. Jag får ta det lite lugnare nästa gång.

På den avslutande sträckan imponerade Fredrik Lindström både och- och skyttemässigt, och åkte ikapp en hel del av försprånget till de framförvarande lagen – men kunde inte förbättra den femteplats som han startade från.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista