Lewis Hamilton och Valtteri Bottas.
Fredrik af Petersens antyder att Lewis Hamilton medvetet gav bort segern till stallkamraten Valtteri Bottas. Foto: Luca Bruno

Fredrik af Petersens F1-blogg: Gav Hamilton bort segern?

Finalloppet i F1 den här säsongen blev inte lika dramatiskt och spännande som för ett år sedan.
Utan att nedvärdera Valtteri Bottas seger i Abu Dhabi måste man dock säga att han fick den till skänks av lagkamraten Lewis Hamilton.  Det var också hans tredje vinst i F1 och det räckte till en tredje plats i VM-tabellen.
Dessutom har Bottas stått ytterligare 10 gånger av 20 möjliga på pallen.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Den nykorade världsmästaren var då och då snabbare under de 55 varven men satte aldrig in en avgörande attack. Kanske var det ett sätt att tacka Valtteri för en bra säsong och att han varit en lojal teamplayer. Mer än att hjälpa finländaren att slå Sebastian Vettel och bli vice mästare. Redan från starten stod det helt klart att Valtteri inte skulle kunna köra in de 23 poängen som behövdes för att slå tysken, som blev trea.

– Det var en otroligt viktig seger för mig för andra halvan efter sommarlovet gick det inte så bra så det här var en perfekt avslutning på säsongen, sade Bottas efter loppet, och fortsatte:

– Lewis (Hamilton) kom närmare lite men det var jag som kontrollerade loppet. Enda lilla nervösa ögonblick var när jag skulle varva en långsammare bil.

Som nästan alla finländare blir det inte några känsloutbrott när han vinner. Inget hoppade på pallen.

– Men det betyder inte att vi inte har några känslor. Bara att vi har den inombords och jag är mycket lycklig, sade han.

För ett år sedan körde han för Williams och hade inte en aning om att han några veckor senare skulle flytta till Mercedes.

– Helt galet egentligen och jag har vunnit tre lopp. Fattar knappast hur mycket jag lärt mig men vet inte om det räcker för att köra om titeln nästa år, sade han.

De flesta tror att Valtteri Bottas har en stor chans att utmana Lewis Hamilton.

– Jag har också fått massor av självförtroende, säger Bottas.

Om några veckor firar Finland 100 år som självständig stat.

– Jag är stolt över att vara finländare och det här är min present till mitt land och fans, sade Bottas angående det kommande jubileet.

Under hela loppet körde Kimi Räikkönen mot Max Verstappen och det var med nöd och näppe som "Iceman" kunde köra i mål som fyra. Bara 0,8 sekunder före holländaren. Den platsen fick han gratis när Daniel Ricciardo tvingades bryta. För Iceman blev det till slut en fjärde plats i mästerskapet.

Utan att vara taskig mot Lewis så har man lite svårt att tro honom att han inte hade en chans mot Valtteri.

Han har nämligen en otrolig tävlingsinstinkt och är inte van att bli tvåa. Vi har flera gånger sett hur sur han har varit på pallen när det bara blivit en andra eller tredje plats. Den här gången var det inget fel på humöret.

– Grattis till Valtteri. Han körde ett perfekt lopp. Jag försökte faktiskt att köra om men det är svårt här, sade Hamilton.

Vid ett tillfälle låg han bara ett par meter bakom och hade i vanliga fall försökt köra om. Den här gången såg det ut som om han frivilligt valde att istället att köra brett i en kurva och förlorade närkontakten. Och det trodde nog också teamchefen Toto Wolff för hans ansikte sprack upp i ett stort leende när han såg vad som hände.

I Ungern var Lewis också den perfekta teamkompisen när han lämnade tillbaka tredje platsen till Valtteri så helt förvånande är det inte att han var lika bussig här. Valtteri och Lewis har nämligen fungerat perfekt ihop och under hela säsongen har det inte varit den minsta lilla kontrovers eller diskussion mellan dem. I motsats till förra året så  Toto Wolff och Mercedes motorsportchef Niki Lauda måste ha dragit en lättnades suck.

Loppet blev, som det varit hela säsongen, en maktdemonstration av Mercedes och Ferrari blev som många gånger förr i de 20 loppen utklassade. Vettel var 15,4 sekunder efter Lewis i mål och 19,3 bakom Valtteri. Man fick intrycket att tysken gasade så mycket det gick de första varven men när han efter några varv märkte att han inte skulle kunna attackera Lewis på allvar gav han mer eller mindre upp.

– Det var ett ensamt lopp. Efter fem varv märkte jag att jag kunde inte hänga med. Valtteri och Lewis var snabbare och de bara försvann, sade Vettel.

Säsongens sista lopp var också det sista GP:t för Felipe Massa. Brassen har kört inte mindre än 269 lopp och vunnit elva. Felipe Massa hade nog gärna velat fortsätta men fick inget nytt kontrakt av Williams. 2008 var både hans bästa men också bittraste år.

Han vann loppet på hemmaplan i Sao Paulo och var världsmästare men bara i ca 30 sekunder. Drygt 400 meter från körde Lewis Hamilton om tysken Timo Glock och blev femma och det räckte för titeln.

Felipe Massa har inte bestämt sig för att om han skall lägga hjälmen på hyllan eller ej för han har fått erbjudande från ett par stall i Formel E.

För Marcus Ericsson blev avslutningen inte som han hoppats. Han höll alla 55 varven till i slutet av fältet och blev tyvärr redan i början omkörd av Toro Rossos nya förare Brendhan Hartley och det betydde tyvärr också att han förlorade mot stallkamraten Pascal Wehrlein.

– Det var riktigt surt att komma ut sista efter första varvet för jag visste att det viktigt att köra upp mig så snabbt som möjligt. I första stinsten fungerade inte däcken och det var samma problem som i Brasilien, sade Ericsson efter loppet, och fortsatte:

– I den andra gick det mycket bättre men att köra om är en helt annan sak.

I mål blev det bara en 17:e plats och tyvärr måste man konstatera att det blev noll poäng i mästerskapet.

Egentligen skulle Sauber ha sagt i Abu Dhabi vem skall köra deras bilar nästa år men beslutet sköts upp. Antagligen för att ägarna och teamchefen Frédéric Vasseur diskuterar med Ferrari om hur det framtida samarbetet skall se ut. Så i skrivande stund har jag ingen aning om vad som händer med Marcus. Kan bara hoppas att alla partner kommer överens och att det blir en ny säsong med ny bil och motor för honom.

Han säger att det känns lite konstigt att när det sista loppet för det här året är kört vet han inte hur det ser ut för 2018. Inte första gången han sitter i den situationen och absolut inte heller den förste föraren som inte vet något om framtiden. Och ingen kan känna sig säker innan kontraktet är påskrivet av bägge partner.

Marcus Ericsson erkänner att han inte har något annat alternativ än Sauber, och att stanna kvar i F1 är mycket viktigt för att inte försvinna från "gridden", för det är synnerligen svårt att komma tillbaka om man varit borta.

– Min manager försöker och har också kontakter med andra serier. När jag ser fram mot nästa år ser jag mig själv i F1. Men det känns lite underligt och oroande när man inte har något klart för nästa säsong.

– Sedan sommarpausen har jag verkligen haft en press för att visa att jag skall sitta i en av bilarna och de tre, fyra sista loppen har varit bra. Jag har kört bra och för det mesta slagit min stallkamrat, säger han.

Gustav Malja avslutade sin F2-säsong med en 11:e och 17:e plats. I mästerskapet blev han 13:e.

Formel 1 har fått en ny logo. Antagligen ett sätt att sudda bort allt som påminner om Bernie Ecclestone.

Den här helgen ”kördes” också det första världsmästeskapet i Fomula 1 Esports. Under helgen körde man tre lopp, Kanada, Spa och Abu Dhabi och mästaren blev den 18 årige engelsmannen Brendon Leigh. I år började man med utslagstävlingar i september och 64.000 spelare var med från början. Nästa år kommer man att börja mycket tidigare och hoppas på minst 100.000 deltagare.

Säsongen 2017 är slutkörd men förberedelserna för 2018 börjar idag med två dagars tester i Abu Dhabi. Den som får abstinensbesvär för att det inte körs någon tävling. Ha mod. Om 17 söndagar, den 28 mars, öppnas säsongen 2018 med Australiens GP i Melbourne.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista