handboll Sve-Dan
Foto: Adam Ihse/TT

Sverige VM-genrepade med seger mot Danmark

2:06 min

Fint försvarsspel ledde Sverige till revansch mot Danmark i VM-genrepet. Svenskorna vann med 23-17 (12-6).

– Vi går alltid in för att vinna och för oss är det viktigt att vinna mot Danmark. Det är ju så många som av oss som spelar i danska ligan, säger Nathalie Hagman till Radiosporten.

Inför publiken i Trollhättan släppte svenskorna bara in sex mål i första halvlek, något som får kategoriseras som utmärkt i dagens handboll.
– Det är riktigt, riktigt bra. En otrolig boost att få med sig, säger Radiosportens expert Magnus Wislander. 

Danmark lyckades slå sina sex mål i första halvlek; i andra gjorde man elva mål. Men gästerna såg nonchalanta ut mot ett Sverige som dessutom testade olika formationer i sitt försvarsspel, svenskorna blandade mellan ett 6-0-försvar och 3-2-1.

Sverige genomförde 3-2-1-försvaret otroligt bra. Det var riktigt bra jobb, rakt igenom.

Wislander, som kategoriserar Danmark som ett bättre lag (topp 8 i VM) än Sverige (topp 12 i VM), tror att det var en bra genomkörare för Sverige, som möter Polen i VM-premiär på lördag.

– En väldigt bra match av Sverige, där försvarsspelet sitter till 110%. Kan Sverige spela så här i VM-premiären mot Polen så ligger vägen öppen för åttondelsfinal, säger Radiosportens expert Wislander.

VM I TYSKLAND, gruppspel:
2 december: Polen (18.00)
3 december: Ungern (18.00)
5 december: Tjeckien (18.00)
7 december: Argentina (18.00)
8 december: Norge (20.30)

De fyra bästa lagen i VM-gruppen går till åttondelsfinal.

Sverige förlorade den första VM-genrepsmatchen mot Danmark med 26-25.

Sverige-Danmark 23-17 (12-6) 
Sverige: Nathalie Hagman 6, Daniel Gustin 3, Jamina Roberts 3, Isabelle Gulldén 2, Lousie Sand 2, Emma Ekenman-Fernis 2, Carin Strömberg, Johanna Westberg, Anna Lagerquist, Hanna Blomstrand, Jenny Alm. Danmark: Fie Wolle 4, Stine Jørgensen 4, Louise Burgaard 3, Kathrine Heindahl 2, Lotte Grigel 2, Mette Tranborg, Maria Fisker.
Publik: 2 235.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista