Polisen utreder en match i division 1 södra.
Polisen utreder en match i division 1 södra. Foto: Maja Suslin / TT

Polisen utreder matchfixning mellan Assyriska och Utsikten

1:44 min

Polisen utreder ännu ett fall av misstänkt matchfixning inom svensk fotboll.

Det rör sig om en match i division 1 södra tidigare den 4 november mellan Göteborgslagen Assyriska och Utsikten rapporterar GP.

Redan i förväg gick det rykten om att matchen var uppgjord, vilket fick Svenska fotbollförbundet att skicka dit en observatör. Den personen uppfattade inget märkligt, men polisen har ändå startat en förundersökning utifrån uppgifter som funnits i media.

– Vi tar kontakt med föreningarna och håller troligen ett antal förhör för att få klarhet i om något brott har begåtts och eventuellt finna en motivbild, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som leder insatsen mot organiserad brottslighet inom idrotten.

Just nu så pågår det fyra förundersökningar om misstänkt matchfixning eller försök till det, däribland den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK i våras. Där väntas utredningen pågå en bra bit in på nästa år, enligt Fredrik Gårdare.

Förra veckan kom beskedet att utredningen om matchfixning i Superettan-matchen mellan Norrby och Dalkurd lagts ner, eftersom polisen inte kunde hitta några misstänkta gärningsmän. Fredrik Gårdare säger att det största hindret för att det ska leda hela vägen till åtal är att folk inte vågar prata.

– Man upplever situationen som obehaglig och det finns en oro för att det ska bli värre om man berättar för klubbens ledning eller för oss. Den oron är oftast obefogad för vi plockar bort hotbilden när vi är bortkopplade.

– Det är alltså en felaktig uppfattning, men det är så psykologin fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista