Gunilla Lindberg
Foto: Henrik Montgomery/TT
70 dagar till OS

Gunilla Lindberg litar på Nordkorea

6:39 min

Trots Nordkoreas långdistansrobotar litar IOK:s Gunilla Lindberg på att Nordkorea inte startar krig under OS.

Nu är det 70 dagar till vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang. Gunilla Lindberg är ordförande i den internationella olympiska kommitténs förberedelsekommission och har varit i OS-landet 38 gånger de åren.

– Det är väldigt många gånger, men det är under sex år. Vi åker dit och kollar att de är i fas och försöker lösa frågor som de inte har löst, säger Gunilla Lindberg till Radiosporten.

Pyeongchang ligger bara 65 kilometer från gränsen till Nordkorea. Sedan februari har Nordkorea skickat upp 23 robotar och skrämt upp omvärlden.

Men Nordkorea, Sydkorea och USA har alla skrivit under FN:s resolution om vapenvila under OS, det som kallas "Olympic Truce".

Och Gunilla Lindberg säger att hon litar på att Nordkorea inte kommer att ställa till med problem under OS.

– Ja, det kan jag lita på. Jag tror det kommer vara den säkraste platsen i hela världen under OS. Det är förankrat hos de politiska ledarna. Under OS så är det OS, säger Gunilla Lindberg.

Har du varit orolig någon gång under det här året när Nordkorea skrämt upp världen?

- Nej, jag har inte det. Det är kanske för att jag varit där så många gånger när missiler skjutits upp från Nordkorea. I Sydkorea bryr man sig inte alls. Jag är inte ett dugg orolig, säger hon.

När vi träffar Gunilla Lindberg under den enda dagen hon har tid att träffa media den här hösten har hon precis kommit hem från ännu en resa till Pyeongchang. Det är en OS-ort som med 70 dagar till invigningen ligger bra till i förberedelserna.

– Det är imponerande bra med tanke på hur det började för sex år sedan, när det inte hände någonting på tre år. Vi hade krismöten och fick pusha. Så det är förvånansvärt att allt redan är klart, säger Gunilla Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista