Mona Brorsson under distansloppet i Östersund 2017.
Mona Brorsson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Stark start i världscupen för Mona Brorsson

1:30 min

Felfritt skytte tog Mona Brorsson till en topplacering i årets första individuella världscuptävling i Östersund.

Resultat:
1. Nadezjda Skardzina, Vitryssland, 42.57,4 (0) 
2. Synnöve Solemdal, Norge, +2,9 (0) 
3) Julija Dzjima, Ukraina, +12,0 (0)
Sv. placeringar:
6. Mona Brorsson, +49,6 (0)
15. Linn Persson +1.54,9 (0)
25. Hanna Öberg +2.30,5 (3)
43. Emma Nilsson +3.43,5 (2)
54. Anna Magnusson +4.21,0 (3)

Brorsson gick ut som fjärde åkare i distansloppet på 15 kilometer. Hon satte 20 av 20 skott och gick i mål som ledare. Hon fortsatte vara det länge, men passerades till sist av fem åkare. Sjätteplatsen är tangerat personbästa i världscupen för Brorsson.

– Jag är så himla nöjd. Förra säsongen satte jag inte fyra nollor en enda gång och hade det ganska struligt. Att få den här inledningen betyder mycket för mig.

Hon var mindre nöjd med skidåkningen, som var det som hindrade henne från att verkligen utmana om en pallplats.

– Jag gick ut offensivt, men det blev lite väl slitsamt och jag fick kämpa sista varven. Toppformen är inte där riktigt än men jag tror att det kommer ju längre in i vinter vi kommer.

Bara vid ett tillfälle förra året placerade sig en svenska bättre än så, när Hanna Öberg slutade femma i jaktstarten i Ruhpholding.

Det blev riktigt spännande i kampen om segern. Norskan Synnöve Solemdal tog ledningen med två sekunder efter det fjärde skyttet, men blev slagen i mål av Nadezjda Skardino, Vitryssland, som åkt något snabbare. Ukrainas Julija Dzjima slutade trea.

Bland de övriga svenskorna så lyckades även Linn Persson skjuta felfritt. Det förde henne till 15:e plats, vilket är hennes bästa världscupplacering.

– Det är skönt att ha tryggheten på vallen, men åkmässigt är det inte hundra procent, säger Persson.

De svenska utropstecknen från förra säsongen, Hanna Öberg (25:a) och Anna Magnusson (54:a) hade det tyngre och hade båda tre bom.

På fredag ska damerna köra sprint innan världscupveckan avslutas med jaktstart på söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista