Alexander Legkov
Foto: Heikki Saukkomaa/TT

Ryska skidåkare stoppas från världscupen

1:54 min

De sex ryska skidåkarna som tidigare stängts av på livstid från OS stoppas nu också från att starta i världscupen. Det uppger Internationella skidförbundet, Fis, i ett pressmeddelande.
”Vi är upprörda över magnituden i den systematiska konspirationen”, skriver de.

Fis har fått kritik för att Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Jevgenia Sjapovalova och Julia Ivanova tilläts starta i premiären i Ruka förra helgen - trots att de redan stängts av på livstid från OS. Internationella olympiska kommittén hävdar att åkarna brutit mot dopningsreglerna under OS i Sotji 2014 och har uppmanat Fis att gå på samma linje.

I pressmeddelandet skriver de att avstängningen gäller tills vidare, och att åkarna kommer att förhöras innan ett slutligt beslut tas.

"Fis dopningspanel ser det som högst troligt att alla idrottare på listan har dragit nytta av den systematiska konspirationen", skriver de bland annat i pressmeddelandet, där det även står:

”Fis är upprört över magnituden i den systematiska konspirationen, med målet att ryska idrottare skulle undvika att testas positivt i Sotji-OS".

När Radiosportens expert Torgny Mogren nås av beslutet reagerar han positivt.

– Är man avstängd av IOK och portad från OS på livstid känns det ju konstigt att man får vara med och tävla i Fis regi i världscuptävlingar. Så det är väl inte mer än rätt, säger han, och fortsätter:

– Sen får vi väl se vart det leder i slutändan. Ingen är ju fälld för dopning, utan det är ju den systematiska dopningen. Så det måste ju finnas något i den där rapporten som gör det ganska klart för Fis.

Vart kommer det sluta det här?
– Jadu... Det vet man aldrig. Det verkar finnas en hel del i den här rapporten, så det är nog inte slut här. Det lär nog falla fler idrottare från Ryssland.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip är på plats i Lillehammer inför helgens världscuptävlingar, och berättar hur åkarna har reagerat:

– Jag har inte hunnit prata så mycket med dem, men flera av dem tycker att det är skönt att det kommit ett besked.

Tycker du att det är rätt beslut?
– I dagsläget tycker jag det, för det skapar mycket spekulationer och frågetecken så som det har sett ut. Nu får vi avvakta, och vi har fullt förtroende för systemet att de kommer ta rätt beslut enligt det bevismaterial som finns eller inte finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista