Fifapresidenten Gianni Infantino (höger) och Rysslands biträdande statsminister Vitaly Mutko. Foto: ALEXANDER NEMENOV/TT
Fifapresidenten Gianni Infantino (höger) och Rysslands biträdande statsminister Vitaly Mutko. Foto: ALEXANDER NEMENOV/TT

10 heta fakta: Så genomförs VM-lottningen

0:55 min

Vilka kan mötas, vilken seedningsgrupp lottas först, när börjar själva lottningen? Här får du koll.

Fakta kring VM-lottningen:

  1. Kl 16.22 startar lottningen
  2. VM-lottningen kommer att inledas med att lagen i den första seedningsgruppen placeras in i grupper på plats 1.
  3. Det enda som är klart på förhand är att Ryssland är lag 1 i grupp A, vilket gör att de spelar öppningsmatchen i Moskva den 14 juni.
  4. Först dras själva laget, sedan en boll som visar vilken grupp de ska spela i.
  5. Sedan går det vidare med seedningsgrupp 2, vidare till nummer 3 med Sverige i och sist de lägst rankade lagen i seedningsgrupp 4.
  6. Som vanligt kan två länder från samma fotbollsfederation inte hamna i samma grupp (undantaget Uefa, se punkt 8).
  7. Det gör alltså att exempelvis Colombia i seedningsgrupp 2 inte kan lottas in i samma grupp som Brasilien eller Argentina. Skulle det efter Colombia dras en boll som placerar dem i en ”omöjlig” grupp så läggs den bollen tillbaka och man gör ett nytt försök.
  8. För de europeiska lagen gäller att maximalt två landslag från Europa kan ställas mot varandra i gruppspelet.
  9. Eftersom det finns sex europeiska lag i första seedningsgruppen och fyra i den andra så är sannolikheten stor att det finns flera grupper som inte är aktuella när väl Sveriges boll fiskas upp.
  10.  Eftersom man direkt får en grupp och ett nummer så kommer vi direkt kunna se precis när och var Sverige kommer att spela sina matcher.
Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista