Thed Björk.
Thed Björk. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Thed Björk världsmästare i WTCC

Han hade fyra STCC-titlar. Nu har han även en i WTCC. Stabil körning i avslutningen i Qatar, understött av ungerska teknikproblem, räckte för att hålla undan hela vägen till totalsegern i Thed Björks första säsong i WTCC-serien.

Stabil körning i avslutningen i Qatar, understött av ungerska teknikproblem, räckte för att hålla undan hela vägen till totalsegern i Thed Björks första säsong i WTCC-serien.

– Det är helt fantastiskt. Jag kan knappt tro att det är sant, sade en lycklig Björk efter loppet.

Inför det andra racet var det bara en total kollaps som såg ut att kunna stoppa Thed Björk från att säkra världsmästartiteln i WTCC. Detta då främsta konkurrenten Nobert Michelisz, som låg 6,5 poäng efter svensken inför den avslutande tävlingsdagen i Qatar, hade rejäla teknikproblem under kvalet. Ungraren tappade därmed värdefulla poäng redan där - och fler skulle tappas.

Även om det var britten Tom Chilton som vann efterföljande öppningsracet före marockanen Mehdi Bennani så gick det att konstatera att Björk där kopplade ett ännu rejälare grepp om WTCC-titeln. Femteplatsen för svensken, samtidigt som Michelisz endast kunde nå upp till niondeplats efter sitt strul i kvalet, innebar svårintagna 16,5 poängs ledning inför avslutningen.

I det andra loppet hade Björk fjärde startposition. Han tog rygg på britten Rob Huff från start och höll den. Han hade till och med råd att ödmjukt släppa förbi stallkamraten Nicky Catsburg till en pallplats på upploppet. Björk slutade fyra. Att kvalsegraren Esteban Guerrieri aldrig tappade sin pole position i loppet gjorde inget alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista