Petter Northug i Lillehammer.
Petter Northug i Lillehammer. Foto: TT.

Northug utslagen – åker hem

Petter Northug blev utslagen redan i kvalet i lördagens världscupsprint i Lillehammer och kommer inte att ställa upp i söndagens 30 kilometer skiathlon.

Northug, som var petad i världscuppremiären i finska Ruka förra helgen, hade 32:a tid i sprintkvalet och missade därmed att ta sig vidare till kvartsfinal.

Efteråt undvek han medierna och några timmar senare meddelade det norska skidförbundet att Northug hade åkt hem. Han ställer därmed inte upp i söndagens 30 kilometer skiathlon.

”Det är synd att Petter inte är i tillräckligt bra form för att köra 30 kilometer”, säger norska landslagtränaren Tor Arne Hetland i ett uttalande.

Northugs egen tränare Stig Rune Kveen säger vidare att Petter Northug har en bit kvar till den form som behövs för att utmana världstoppen. Han behöver enligt Kveen en bra träningsperiod efter den förkylning han drog på sig strax före Norgepremiären i Beitostølen för två veckor sedan.

”Med ett par veckors träning hoppas vi att han får de svaren som han behöver”, säger Stig Rune Kveen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".