Lär känna os-stjärnorna
Radiosporten möter OS-stjärnorna

”Jag har alltid haft sjukt mycket energi”

Lär känna Anna Hasselborg
16 min

Hon gillar mat, mycket mat, hon rör till det i köket, har kontrollbehov i curlingen, är extremt nyfiken och skulle vara en iller med sin energi om hon var ett djur. Det är dags att lära känna Anna Hasselborg, skipper i det svenska curlinglaget.

Hon är 28 år och har tillsammans med Agnes Knochenhauer som också är 28 år och född samma dag som Anna plockat ihop laget som nu ska representera Sverige på OS i PyeongChang i februari. De två andra är Sara McManus, 26 år i december från Gävle som de tog JVM-guld med 2010 och hennes lagkompis Sofia Mabergs, 24 år, från Malung men boende i Härnösand.

 Sara McManus beskriver enkelt styrkan med Anna Hasselborg.
– Det är en extrem tävlingsdjävul i den här människan, hon vill ju mest av alla.

Faktaruta
Namn: Anna Hasselborg
Smeknamn: -
Skostorlek: 37 (kanske 36,5)
Favoritmat: Mycket mat!
Husdjur: Nej
Favorit-TV-serie: Game of Thrones, Westworld och House of Cards
Favoritämne i skolan: Musik
När jag var liten ville jag bli: Statsminister
Efter karriären ville jag bli: Chef och klokare
Detta gör jag när jag inte tränar: Kollar serier, umgås med familj och vänner
Mitt liv just nu på skalan 1-10: 10 av 10!!!

Maria Prytz som var den som la sistastenarna i lag Sigfridsson under OS i Sotchi 2014 som gav silver är lagets coach och Agnes Knochenhauer som var reserv i Lag Sigfridsson under OS i Sotchi 2014 står för OS-rutinen. Redan där och då bestämde sig Agnes att de skulle göra en OS-satsning.

– Jag ringde Anna under tiden vi var där, vi ska på OS 2018 sa jag till henne. 

När hon plockade slumpvisa frågor ur frågelådan så blev svaret på frågan om vad hon skulle

Ge för råd till sig själv som tioåring.

– Lära sig ha mer tålamod. Jag har så fruktansvärt dåligt tålamod. Något som ibland kommer över henne i curlingen när matcher står still och trampar och hon vill skynda på för att avgöra.

Laget har tagit två raka EM-silver, i Skottland 2016 och i Schweiz 2017. På VM förra året blev det en fjärdeplats. Men fjolårssäsongen gav också massor av rutin med framskjutna placeringar på grand slam tävlingar i Kanada och som ett resultat av det också att dom blev rankade som världsettor.

Mer fakta och info i ljudklippet ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".