Sverige VM obalans
Bella Gulldén försöker komma till avslut mot det polska försvaret. Foto: Christine Olsson/TT
Handbolls-VM i Tyskland

Obehärskat Sverige med premiärförlust mot Polen

1:05 min

I den viktiga premiärmatchen, mot en av konkurrenterna om en åttondelsfinal, så föll Sverige tungt. Polen vann med 33-31 (17-15), och den svenska insatsen lämnade mycket att önska.

Det var svängdörrar i båda lagens försvar i matchinledningen och fram till 7-7 var det åtminstone helt jämnt. Men när Sverige prickade virket i fyra raka anfall så kunde Polen skaffa sig en ledning som man höll matchen ut.

Förvisso var Sverige fortfarande med i matchen i halvtid (17-15) men det varade inte länge i den andra halvleken: när Sverige drog på sig ett par utvisningar, där man kompenserade det med att ta ut målvakten vid anfall, så kunde Polen fyra gånger om sno åt sig bollen och skicka in densamma i öppen svensk kasse. Plötsligt var siffrorna 26-19 och matchen med det avgjord.

Nästan alla lag tar ut målvakten i handboll nu för tiden. Men när man gör det så kan man inte ge bort bollen i anfallsspelet, det gör Sverige flera gånger om.

En av Sveriges bästa spelare, Nathalie Hagman, sa så här om att spela utan målvakt:

– Det fungerade katastrofalt idag. Men vi tror på det och får se till att göra snabbare byten i nästa match och få in målvakten, sa Hagman till Radiosporten.

Med dryga kvarten kvar så vaknade Sverige till liv och stundtals bjöd man på ett fint spel. Fast fortfarande saknades noggrannhet, något som gällde för hela matchen.

– Det är alldeles för mycket tekniska misstag. I försvaret är man också för svaga fysiskt, men det är de oprovocerade felen i anfallsspelet som gör att Sverige förlorar. Det är ett plottrigt anfallsspel med mängder av misstag, sa Christina Ström.

Sveriges gruppspelsmatcher (Bietigheim-Bissingen):
2 december: Polen 30-33
3 december: Ungern (18.00)
5 december: Tjeckien (18.00)
7 december: Argentina (18.00)
8 december: Norge (20.30)

Nästa match är mot Ungern, imorgon klockan 18.00. Ungern kategoriseras som snäppet vassare än Polen. De fyra bästa lagen (av gruppens sex) går vidare till åttondelsfinal.

Sverige-Polen 30-33 (15-17) 
Sverige: Isabelle Gulldén 5, Nathalie Hagman 5, Olivia Mellergård 5, Jamina Roberts 4, Johanna Ahlm 3, Ulrika Toft Hansen 3, Hanna Blomstrand 2, Emma Ekenman-Fernis 2, Anna Lagerquist.
Polen: Kinga Achruk 9, Karolina Kudlacz-Gloc 7, Kinga Grzyb 6, Joanna Drabik 4, Katarzyna Janiszewska 2, Monika Kobylinska 2, Ewa Urtnowska 2, Romana Roszak.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista