Charlotte Kalla vann i Lillehammer.
Charlotte Kalla vann i Lillehammer. Foto: Bendiksby, Terje

Kalla knäckte Weng – vann i Lillehammer

Charlotte Kalla: "Fick loppet dit jag ville"
2:25 min

Charlotte Kalla fortsätter att imponera i världscupen. I dag knäckte hon Heidi Weng i kampen om förstaplatsen och tog hem segern i skiathlon i Lillehammer.

– Vilken första advent, att få kliva upp överst på pallen, säger Charlotte Kalla till Radiosporten.

Resultat skiathlon, Lillehammer:
1. Charlotte Kalla, Sverige 42:24.7
2. Heidi Weng, Norge +19,7
3. Ragnhild Haga, Norge +43,6
Övriga svenskor:
18. Stina Nilsson +2:15.2
21. Anna Haag +2:31.4
31. Linn Sömskar +3:11.3
33. Emma Wikén +3:15.5
47. Evelina Settlin +4:46.9

Segerrycket kom med bara någon kilometer kvar. Charlotte Kalla satsade allt i den sista branta stigningen och fick en lucka på tolv sekunder ned till norskan Heidi Weng som var den enda som mäktade hänga på i svenskans tempo.

– Jag var inte helt säker på var jag skulle öka farten men det blev naturligt när Heidi ville att jag skulle gå upp och ta tag i taktpinnen där, säger Charlotte Kalla till Radiosporten. 

En urstark Kalla var sedan ohotad och vann övertygande på 42.24,7 – hela 20 sekunder före Weng.

– Vilken första advent, strålande sol och fantastiska förhållanden i Lillehammer. Och att jag får kliva upp överst på pallen för första gången, säger Kalla.

Redan från start tog Kalla kommandot och var i ledning större delen av de inledande 7,5 kilometerna i klassisk stil. Inför skidbytet och de avslutande 7,5 kilometerna i fristil hade duon Kalla och Weng ett försprång på över 20 sekunder ned till övriga konkurrenter.

Duon drygade ut avståndet och var fullkomligt överlägsen i täten. Men Kalla var starkast och hann njuta av segern redan på upploppet.

– Jag kände att det svarade bra i åkningen samtidigt som som jag visste att den klassiska delen måste bli en så billig resa som möjligt eftersom jag bytte till skate. Men jag fick loppet dit jag ville.

Norskan Ragnhild Haga slutade trea, nästan 44 sekunder efter Kalla. Stina Nilsson var bäst bland de övriga svenskorna och slutade på 18:e plats medan Anna Haag blev 21:a.


Totala ställningen i världscupen:

1) Charlotte Kalla, Sverige, 438 poäng
2) Heidi Weng, Norge, 325
3) Marit Björgen, Norge, 319
4) Ragnhild Haga, Norge, 275
5) Ingvild Flustad Östberg, Norge, 247
6) Stina Nilsson, Sverige, 230

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".