Johannes Hösflot Kläbo var starkast i herrarnas skiathlon.
Johannes Hösflot Kläbo var starkast i herrarnas skiathlon. Foto: Anders Wiklund/TT

Kläbo tog femte raka världscupsegern

1:55 min

Johannes Hösflot Kläbo verkar ostoppbar den här säsongen. I dag tog norrmannen femte raka segern i världscupen när han vann herrarnas skiathlon efter spurtuppgörelse mot Martin Johnsrud Sundby.

Resultat, skiathlon:
1) Johannes Hösflot Kläbo, Norge 1:16.47.1
2) Martin Johnsrud Sundby, Norge + 1,3
3) Hans Christer Holund, Norge +6,8
Bästa svenskarna:
11) Marcus Hellner +59,8
12) Daniel Rickardsson +1:12.7
17) Calle Halfvarsson 2:55.2

I går vann Johannes Hösflot Kläbo sprinten i överlägsen stil och i dag blev det en ny seger för norrmannen som har inlett säsongen makalöst bra. 

Inför den sista branta stigningen såg det ut som att Hösflot Kläbo skulle tappa tätkänningen men 21-åringen lyckades samla nya krafter och var urstark när han lyckades plocka in försprånget.

Jag trodde han var rökt, han hade tunga ben på toppen.

På upploppet var Hösflot Kläbo starkast och slog landsmannen Martin Johnsrud Sundby efter en spurtuppgörelse. Segermarginalen blev 1, 3 sekunder och för 21-åringen var det femte raka segern i världscupen.

– Det är enormt imponerande och så pass ung. Han har verkligen sprintkvaliteter som ingen annan har och i dag på en så här tuff bana visar han att han också har uthålligheten. Framtidens skidåkare kanske, säger Daniel Rickardsson till Radiosporten. 

Hans Christer Holund fullbordade den norska trippeln genom sin tredje plats i herrarnas skiathlon.

Marcus Hellner slutade elva och blev bäste svensk medan Daniel Rickardsson slutade tolva.

– Ingen höjdare men lite bättre än förra helgen. Det är lite mellanmjölk hela tiden känns det som. Lite halvtungt i benen och så känns det när man inte är i jättebra form, säger Marcus Hellner till Radiosporten.

Det var annars Rickardsson som var bäst med av svenskarna i början av loppet. Han låg tvåa efter 11 kilometer och sjua efter de första 15 kilometerna i klassisk stil.

– Klassisk åkning kändes bra men redan på skate blev jag tidigt trött i låren och jag kände ganska snabbt att ”det här går inte”, säger Rickardsson.

Hellner var 15:e man vid skidbytet och de båda svenskarna fanns med i tätklungan en bit in i de avslutande 15 kilometerna i fri stil.

Men varken Rickardsson eller Hellner orkade hänga på de främsta åkarna när de drog upp tempot och tappade rejält på täten.

– Jag märkte på skate att där fick jag släppa. Det blev några meter hela tiden och till slut gick snöret, säger Hellner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista