Sveriges Gunilla Lindberg sitter i IOK:s exekutiva kommitté.
Sveriges Gunilla Lindberg sitter i IOK:s exekutiva kommitté. Foto: Henrik Montgomery/TT

Gunilla Lindberg: ”Kan inte göra massdomar av en nation”

Gunilla Lindberg: "Tillsatt ytterligare två utredningar"
5:52 min

Rysslands vara eller inte vara i de vinterolympiska spelen i Pyeongchang ska avgöras på tisdag. Då ska den internationella olympiska kommittén (IOK) fatta sitt beslut och lämna besked.

IOK har redan stängt av enskilda idrottare och tagit deras medaljer från OS i Sotji 2014. I nuläget är 25 ryska vinteridrottare avstängda från framtida olympiska spel.

Längst ner i artikeln ser du alla ryssar som är avstängda av IOK.

Men eftersom det finns rapporter och avslöjanden om att dopningen i Ryssland varit systematiskt och statsstyrd kan hela nationen bli utesluten från OS, så som den internationella antidopningsbyrån Wada tidigare har föreslagit. Nu väntar alla på IOK:s besked.

I den exekutiva kommittén sitter Sveriges Gunilla Lindberg och hon säger att det inte går att döma en hel nation.

– Nej, det är väl generellt så att man inte kan göra massdomar av en nation eller grupper av människor, det gäller även idrotten. Vi pratar också om de aktivas rättigheter, säger Gunilla Lindberg till Radiosporten.

IOK stängde inte av Ryssland inför OS i Rio 2016, trots Wadas utredning och tydliga rekommendation. Och innan beslutet fattas den här gången ska IOK:s egna Rysslandsutredningar presenteras för den exekutiva kommittén.

Det finns en gråzon och jag hoppas att den blir så liten som möjligt när man verkligen får se resultaten av de olika utredningarna.

Under hösten 2017 har IOK straffat en stor grupp ryska idrottare, just nu 25 stycken där flera är kända och meriterade längdskidåkare. Femmilsvinnaren Alexander Legkov är en av ryssarna som blivit av med sin medalj från Sotji och som aldrig mer får delta i ett olympiskt spel, förutsatt att den internationella skiljedomstolen Cas inte ändrar beslutet.

FAKTA:
Svensk Antidopning, med stöd av Riksidrottsförbundet, tycker att Ryssland bör vara avstängt av IOK. En åsikt som de offentliggjorde 2017, tillsammans med 35 andra nationella antidopningsbyråer.
Ryssland stängdes av från Paralympics i Rio, men inte från OS. Dit åkte en stor rysk trupp (dock utan friidrottare).
Ryssland har förnekat systematisk dopning, och Wada godkänner fortsatt inte det ryska antidopningslaboratoriet Rusada, som varit stängt sedan 2015. Under ett möte hösten 2017 beslutade Wada att det fortfarande inte får öppna igen.

Ryssland vann medaljligan i Sotji 2014 efter att ha tagit totalt 13 guld, 11 silver och 9 brons. Efter IOK:s olika beslut under hösten har Ryssland blivit av med 4 guld, 6 silver och 1 brons. Att dopningen var systematiserad i Ryssland inför och under OS i Sotji är det flera rapporter och mediaavslöjanden som visat.  Men vad som egentligen hände i Sotji, det vet inte Gunilla Lindberg.

Jag har dessvärre ingen aning om vad som hände där, men något måste ha hänt och någon måste ha organiserat verksamheten

I den mycket uppmärksammade dokumentärfilmen Ikaros berättar den förre ryska labbchefen Grigorij Rodtjenkov att smutsiga ryska dopningsprover byttes ut mot rena i Sotji. På nätterna byttes proverna ut genom ett hål i väggen på antidopningslaboratoriet. Alltihop under överinseende av den ryska säkerhetstjänsten, enligt visselblåsaren Rodtjenkov.

Gunilla Lindberg har inte sett Ikaros.

– Nix.

Varför inte?

– För det första har jag rest mycket. Men jag har läst McLaren-rapporten.

Wadas omtalade McLaren-rapport presenterade bevis för att det fanns statsunderstödd, systematisk dopning i Ryssland. McLaren-rapporten visade att mer än 1000 ryska idrottare varit inblandade i dopningsskandalen från 2011 till 2014.

”Det var en mörkning som utvecklades från okontrollerat kaos till en institutionaliserad och disciplinerad medaljvinnande konspiration”, sa Richard McLaren när han presenterade sin utredning.

Gunilla Lindberg och IOK vill ändå inte fatta beslut med McLaren-rapporten som grund utan har väntat in sina egna utredningar, den så kallade Samuel Schmid-kommissionen, som ska presenteras för IOK i dagarna, samt Denis Oswalds-kommissionen som har utrett enskilda fall.

– Alla är bestörta av det man kan läsa och det mesta som står där är säkert sant. Men vi har dessutom tillsatt två ytterligare utredningar för att vi ska var på det klara med vad vi gör.

Hur kunde det få hända i Sotji?

– Bra fråga, jag har inget bra svar på det.

Kan ni vara självkritiska?

– Ja, vi hade personer som var ansvariga för antidopningsverksamheten och provtagningen, men jag var inte en av dem. Helt klart är väl att detta inte var organiserat av de aktiva utan att det fanns någon bakom, säger Gunilla Lindberg.

Vinter-OS i Sydkorea nästa år blir de första spelen där den oberoende antidopningsbyrån, Ita, är operativ. Det meddelar Internationella olympiska kommittén, IOK. Något IOK tidigare ansvarat för.

IOK kommer att stötta Ita ekonomiskt de inledande åren och sedan ska den oberoende antidopningsbyrån stå på egna ben.

Grundandet av Ita har stött på kritik.

”Det skulle vara mycket mer tids- och kostnadseffektivt att investera i redan existerande oberoende antidopningsbyråer i stället för att spendera tiotal miljoner på en ny organisation som skapar en intressekonflikt”, skrev iNado, de nationella antidopningsorganisationernas samarbetsorgan, i ett öppet brev i mars.

– Det behövs tydligen, eftersom det inte fungerade i Sotji, säger Gunilla Lindberg.


Ryska idrottarna som är avstängda av IOK

Längdskidor
Alexander Legkov
Jevgenij Belov
Maksim Vylegzjanin
Aleksej Petuchov
Julia Ivanova
Yevgeniya Shapovalova
Julija Tjekaljova
Anastasia Dotsenko

Skidskytte
Jana Romanova
Olga Viluchina
Olga Zajtseva

Skeleton
Alexander Tretiakov
Sergey Chudinov
Jelena Nikitina
Olga Potylitsina
Maria Orlova

Bob
Alexander Zubkov
Aleksej Negodailo
Dmitrij Trunenkov
Alexander Kasjanov
Aleksej Pushkarev
Ilivir Chuzin
Olga Stulneva

Skidsko
Olga Fatkulina
Alexander Rumyantsev

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".