Sjipulin
Foto: Hakon Mosvold Larsen

Ryske stjärnan om avslöjandena: ”Fabulerat – som i en sagobok”

1:24 min


Radiosporten har träffat skidskyttestjärnan Anton Sjipulin. Samtidigt kommer nya uppgifter från visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov.

I morgon kväll ska Internationella olympiska kommittén (IOK) ge besked om huruvida Ryssland, som land, ska få vara med i vinterns OS i Pyeongchang.

– Ryssland har i decennier systematiskt använt dopning inom skidor och skidskytte. Det uppgav på måndagen Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för ryska antidopningslaboratoriet i Moskva, för norska NRK och tidningen VG.

Rodtjenkov hävdar bland annat Aleksander Kravtsov, skidskytteordförande i Ryssland, var en central gestalt och den som styrde landets ”dopningsprogram”. 

Tidigare har Rodtjenkov vittnat om hur Ryssland bytt ut urinprov under OS i Sotji 2014. 

Radiosporten har träffat en de av allra främsta ryska vinteridrottarna, skidskytten Anton Sjipulin. Han blev förra vintern tvåa i den totala världscupen. Han har sammanlagt tio världscupsegrar. I Sotji-OS var han med och tog guld i skidskyttets herrstafett.

McLaren-rapporten avslöjade tidigare i år en systematisk manipulation av positiva ryska dopningstester. Den var resultatet av en noggrann utredning som den globala antidopningsbyrån Wada.

Det var som att läsa en sagobok, när jag tog del av den rapporten. Det kändes som om allt var fabulerat, säger Sjipulin. Det såg helt otroligt ut.

Vad tänkte du när Rodtjenkov kom med sina första avslöjanden?

– Jag blev helt chockad när jag hörde om det. Jag själv eller ingen i min närhet har medvetet tagit några förbjudna preparat, säger Sjipulin, när Radiosporten träffar honom i Östersund.

– Nu hoppas jag IOK fattar ett ärligt och riktigt beslut. Det vore djupt orättvist om idrottare som är rena stoppas från chansen att delta i något så stort som ett OS, säger världsstjärnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista