Foto: TT
Foto: TT

Niklas Edin: ”IOK har väl inte så många alternativ”

Sänds kl. 11.33 - 11.33

I dag tisdag kommer domen mot Ryssland. Stängs landet av från vinter-OS i Pyeongchang? Radiosportens har frågat några av de största svenska OS-stjärnorna vad de tycker, och de tycker olika.

Antidopningsledare från 17 olika länder, däribland Sverige, har krävt att Ryssland portas från spelen. Enligt den så kallade McLaren-rapporten har det under lång tid pågått statsunderstödd dopning i Ryssland och flera ryska skidåkare har stängts av på livstid från OS, bland annat Alexander Legkov som tog OS-guld i Sotji 2014 på femmilen.

Nu kan alltså samtliga ryska idrottare stängas av från OS 2018.

Så här ställer sig några av de svenska OS-stjärnorna till frågan.

Ganska tufft beslut att stänga av allihopa. Men samtidigt, är det statligt skött med systematisk dopning har man väl inte så mycket alternativ. Man måste visa att det inte är okej

Så länge som enskild idrottare inte är dömd tycker jag den ska få ställa upp på OS. Som land känns det väl lite orättvist att stänga av alla

Lite taskigt att drabba en hel nation. Jag har inget svar på detta, men jag tycker dopning ska ut

Beslutet från IOK väntas komma klockan 19.30 under Sportextra-sändningen och Matt Richardsson på Svensk Antidopning kommer svara på frågor i studion efter att beskedet kommit. Det blir dessutom reaktioner från Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista