damkronorna
Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon/TT

Damkronornas lagkapten om domen: ”Det är rätt”

3:28 min

Det blir inga ryska hockeylag i OS 2018. Däremot kan det bli olympiska lag med ryska spelare. Emilia Ramboldt, lagkapten för Damkronorna, välkomnar beskedet från IOK.

– Spontant tycker jag att det är rätt, säger Ramboldt till Radiosporten.

Emilia Ramboldt tycker dock att beskedet att stänga av Ryssland borde kommit tidigare.

– Direkt när jag fick reda på dopningen i Sotji tyckte jag att man kunde ha stängt av redan då, säger Emilia Ramboldt till Radiosporten. 

Men lagkaptenens reaktion efter kvällens dom är positiv:

– Det är orättvist mot oss andra som verkligen kör under de rätta villkoren och tränar för fullt varje dag. Sen tycker jag kanske att det är rätt att de som inte har dopat sig får vara med ändå, om man kan bevisa det, säger Ramboldt och konstaterar:  

– Jag tycker det är en ganska bra dom. 

Under vinter-OS 2018 kan Sverige alltså inte möta Ryssland. Men, Damkronorna kan däremot få möta ett ryskt hockeylag under neutral flagg.

– Som spelare tycker jag det är roligare att få möta de allra bästa i ett OS. Jag tror att Ryssland kommer gå in för att få ihop ett lag.

Kan ni lita på att det här laget som då eventuellt kommer vara med under neutral flagg är helt dopningsfria? 

– Jag litar på att man får fram de rätta spelarna som inte har dopat sig. 

Det är oklart om ett eventuellt lag under neutral flagg tar Rysslands plats i a-gruppen.

Även för Tre Kronor får IOK:s besked konsekvenser. Rysslands hockeystjärna Ilja Kovaltjuk uppmanar alla "rena" idrottare att åka till OS och bilda ett lag under neutral flagg:

– Det kommer att förena landet. Alla rena idrottare måste åka, säger Kovaltjuk till Reuters.

Då rysk hockey inte haft lika stor utbredd dopningsproblematik som övriga sporter lär ryska spelare kunna bilda ett nytt lag. Men det finns ett annat problem. KHL (högsta ryska hockeyligan) där just Kovaltjuk spelar har hotat med att stoppa ligans spelare från OS om Ryssland inte får delta i Pyeongchang 2018 – vilket även skulle drabba svenska KHL-spelare. 

– Det har varit många inspel i debatten. Nu har vi fått det här beskedet i kväll och nu får vi avvakta och se hur rysk hockey reagerar och hanterar frågan, säger Anders Larsson, ordförande i svenska hockeyförbundet till Radiosporten. 

LYSSNA: På hela intervjuerna i spelaren ovan och nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".