Alexander Legkov
Alexander Legkov hoppas fortfarande på att få tävla i OS i Pyeongchang. Foto: Heikki Saukkomaa

22 ryska idrottare överklagar till Cas

Flera ryska vinteridrottare har stängts av från OS på livstid. Nu väljer 22 idrottare att överklaga IOK:s beslut till Cas, idrottens skiljedomstol.

I kölvattnet av den så kallade McLaren-rapporten som visar på statsunderstödd dopning i Ryssland har internationella olympiska kommittén stängt av 25 ryska vinteridrottare på livstid.

I tisdags kväll kom också beskedet att Ryssland som nation stoppas från att delta i OS i Pyeongchang, med undantag från enskilda, rena ryska idrottare som får tävla under neutralt flagg.

Nu har 22 av de 25 idrottarna som stängts av på livstid överklagat IOK:s beslut till idrottens skiljedomstol Cas, det meddelar domstolen i ett pressmeddelande.

Bland de som överklagat finns den ryske stjärnan Alexander Legkov, som vann guld på femmilen i längdskidor i Sotji. 

– För Legkov är det viktigaste just nu en guldmedalj (i OS). Men i dagsläget vet vi inte ens om han kan tävla. Vi hoppas båda på ett bra beslut i Cas, men vi vet inte hur lång tid det tar, sade Rysslands förbundskapten Markus Cramer till Aftonbladet i fredags.

De tre ryssar som inte har lämnat in någon överklagan är skidskytten Olga Zajtseva och längdåkarna Julia Tjekaleva och Anastasija Dotsenko. Dessa tre blev avstängda av IOK så sent som i fredags.

Cas skriver i pressmeddelandet att ett ärende har öppnats för varje person och att idrottarna har begärt ett svar från Cas innan OS börjar i februari.

Den ryska olympiska kommittén har också meddelat att de tänker överklaga IOK:s beslut till Cas.


Fakta: Ryska idrottarna som är avstängda från OS på livstid

Skidåkare: Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegzjanin, Alexej Petukhov, Julia Ivanova, Jevgenija Sjapovalova, Julia Tjekaleva, Anastasija Dotsenko.

Skeleton: Alexander Tjetjakov, Sergej Tjudinov, Jelena Nikitina, Olga Potylitsyna, Marija Orlova.

Bob: Alexander Zubkov, Aleksej Negodajlo, Dimitrij Trunenkov, Alexander Kasjanov, Aleksej Puskjarev, Ilvir Tjuzin, Ola Stulneva.

Skidskytte: Jana Romanova, Olga Vilukhina, Olga Zajtseva.

Skridsko: Olga Fatkulina, Alexander Rumjantsev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista