Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/TT

Inget uttalande från Putin – Kreml vill utvärdera först

Maria Persson Löfgren om reaktionerna i Ryssland
1:36 min

Rysslands president Vladimir Putin kommer inte uttala sig närmsta tiden om att Ryssland som nation stängs av från OS i Sydkorea 2018.

– Vi måste lägga våra känslor åt sidan och göra en noggrann analys, säger Dimitrij Peskov, talesman åt president Vladimir Putin.

Kreml måste först gå igenom Internationella olympiska kommitténs (IOK) beslut om att stänga av Ryssland som nation från OS, innan regeringen bestämmer hur man ska gå vidare.

Det är i nuläget inte prioriterat från regeringens sida att straffa ryska ledare som har stängts av från OS, så som biträdande premiärminister Vitalij Mutko, utan fokus ligger på att "försvara våra idrottares intressen".

Den ryska regeringen har konsekvent förnekat någon form av systematisk och statsstyrd dopning, och statskontrollerade medier rapporterade har rapporterat om IOK:s beslut som en konspiration mot Ryssland.

Ryska olympiska kommittén har dock meddelat att de tänker överklaga IOK:s beslut till Cas.

Ryske hockeyspelaren Ilja Kovaltjuk uppmanar alla rena ryska idrottare att ställa upp i OS under olympisk flagg.

– Det här handlar bara om politik riktat mot våra ledare, säger Kovaltjuk.

Hör fler reaktioner från Ryssland i inslaget ovan från Sveriges Radios Rysslands-korrespondent Maria Persson Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".