Vitalij Mutko och Gianni Infantino.
Vitalij Mutko och Gianni Infantino. Foto: TT.

Henriksson: ”Det är förstås väldigt problematiskt”

4:12 min

Rysslands vice premiärminister Vitalij Mutko är avstängd på livstid från OS, samma Mutko som är VM-general för fotbolls-VM i Ryssland nästa år.

– Det är förstås väldigt problematiskt, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.

IOK menar att Mutko är högste ansvarige för den statsstödda ryska dopningen under OS i Sotji 2014, eftersom han var idrottsminister då.

Men under lottningen till fotbolls-VM i fredags satt den från OS livstidsavstängda Mutko sida vid sida med Fifas president Gianni Infantino.

– Fifa vill inte veta någonting om Ryssland som presumtivt skulle få väldigt stor effekt på fotbolls-VM, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.

Vad säger du om att Mutko är avstängd av IOK men är VM-general nästa år?

– Det är förstås väldigt problematiskt, redan innan avstängningen kom från IOK. Vitalij Mutko är en kontroversiell figur på flera sätt. Han har ju sparkats ut ur Fifa eftersom han inte klarade vad man kallar ett integritetstest som numera alla medlemmar av exekutiva kommittén måste gå igenom, säger Henriksson. 

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger att IOK:s beslut att stänga av Mutko påverkar förtroendet för honom och rysk fotboll.

– Det här är naturligtvis inte alls bra i ett förtroendeperspektiv. Frågan ägs av ryska fotbollförbundet och Fifa. Fifa som VM-arrangör och ryska fotbollförbundet där Mutko är ordförande. Vi kan bara konstatera att det här inte alls är bra för rysk fotboll eller för Fifa, säger Karl-Erik Nilsson till Radiosporten.

– Vi ska naturligtvis ställa frågor till Fifa om hur de tänker hantera det här och se om det här riskerar att spilla över på Fifas syn på förtroendefrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista