Sandra Näslund vann säsongens första världscuptävling.
Sandra Näslund vann säsongens första världscuptävling. Foto: JEFF PACHOUD

Näslund vann världscuppremiären

Sandra Näslund: "Var ganska felfri"
1:40 min

Sandra Näslund har fått en smakstart på skicrossäsongen. Den regerande världsmästaren övertygade i finalen och vann världscuppremiären i Val Thorens.

– En bra känsla, skönt att få börja säsongen med en vinst och känna att man är där, säger Sandra Näslund till Radiosporten.

Resultat, damer:
1. Sandra Näslund, Sverige
2. Heidi Zacher, Tyskland
3. Kelsey Serwa, Kanada
--------------------------------------
6. Lisa Andersson

Sandra Näslund var snabbast ut i finalen och var i ledning större delen av racet. Efter stabil åkning blev det till slut en ganska komfortabel seger för Näslund i världscuppremiären i Val Thorens.

– En bra känsla, skönt att få börja säsongen med en vinst och känna att man är där, säger Sandra Näslund till Radiosporten.

Svenskan var snabb i samtliga starter under dagen och körde stabilt hela dagen.

– Jag kände att de var ganska tight bakom hela tiden men ingen försökte riktigt ta sig om. Sedan gjorde jag en halvan negativ men höll ändå en tight linje så ingen kom om. Sista hoppet, där kände jag att jag har det.

Varför vinner du i dag?

– Svårt att säga men jag var ganska snabb i varje start och det underlättar så klart. Jag var ganska felfri.

Tyskan Heidi Zacher slutade tvåa och Kelsey Serwa från Kanada tog den tredje pallplatsen. 

Tävlingens andra svenska, Lisa Andersson, blev utslagen i semifinalen men i den lilla finalen knep hon andraplatsen och slutade därmed på en sjätteplats i premiären.

Anderssons sjätte plats i Val Thorens betyder karriärens bästa resultat i en världscuptävling.

För den regerande världsmästaren på herrsidan, Victor Öhling Norberg, blev det ingen lyckad premiär i Val Thorens. Svensken var 18:e man i kvalet men i finalpasset tog det stopp direkt.

En bit in i åttondelsfinalen kraschade Öhling Norberg och därmed försvann chansen till avancemang. Svensken var dock snabbt på benen igen och tog sig ned på egen hand. 

Bäste svensk blev i stället Erik Mobärg som stod för en rejäl skräll när han först vann sin åttondelsfinal och sedan slutade tvåa i kvarten.

Trots en kanonstart i semifinalen blev Mobärg bara trea och missade därmed finalen. Det blev till slut en sjundeplats för svensken som blev trea i den lilla finalen.

Viktor Andersson gjorde en jättetabbe och blev utslagen i åttondelsfinal och Victor Sticko misslyckades med att ta sig vidare från kvalet.

Christopher Delbosco från Kanda vann före fransmännen Arnaud Bovolenta och Terence Tchiknavorian.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".