Rysslands landslag i hockey riskerar att missa OS.
Rysslands landslag i hockey riskerar att missa OS. Foto: TT

”Skulle vara en jättesmäll för hela OS”

Malin Fransson, DN: "Tror att KHL släpper spelarna"
5:04 min

Internationella olympiska kommitténs besluta att stänga av Ryssland från OS har väckt stora frågetecken kring ishockeyn. Kommer Ryssland att släppa KHL-spelarna och hur kan Damkronorna komma att påverkas?

Expressens krönikör Magnus Nyström tror OS-turneringen att kan bli riktigt urvattnad.

– Skulle Ryssland välja att inte skicka dit några spelare är risken stor att man som hämnd väljer att köra på med sin liga under OS-spelet och alltså stoppa alla spelare i KHL. För svensk del skulle det betyda att av den trupp som Rikard Grönborg tagit ut, 27 spelare, försvinner 12 direkt. 

– En jättesmäll för hela OS att tappa både världens bästa liga och världens näst bästa liga, Vi får bara hoppas att Ryssland tar sitt förnuft till fånga och att de får press på sig från andra internationella ishockeyförbund.

Malin Fransson, som bevakat hockey för DN under många år, tror att Ryssland släpper KHL-spelarna. 

– KHL till skillnad från NHL lyder ju under det internationella hockeyförbundet, det är en viss skillnad. Sen kan ju alla ligor göra vad de vill i slutändan men jag tror att de kommer släppa spelarna.

Hon betonar också en annan aspekt med Ryssland vara eller inte vara i OS-hockeyn.

– Flera ryska damspelare nämndes i dopningshärvan, inga dömda, men om de skulle dra sig ur är det plötsligt en plats ledig i a-gruppen. Sverige är rankat femma, får de då ta deras plats i a-gruppen är de ju plötsligt klara för kvartsfinal.

I ljudfilen ovan ger också förbundskapten Rikard Grönborg sin syn i ämnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".