Cristiano ROnaldo
Foto: Ennio Leanza

Ronaldo kvitterar mot Messi – får guldbollen för femte gången

Det blev precis som väntat: Real Madridstjärnan Cristiano Ronaldo fick ta emot sin femte Ballon d'Or på Eiffeltornet och skrev ett nytt kapitel i rivaliteten med Lionel Messi.

Sedan Ronaldo, då i Manchester United, vann priset som världens bästa fotbollsspelare 2008 så har han och Lionel Messi abonnerat på att sitta på den internationella fotbollstronen. När portugisen nu, 32 år fyllda, under pompa och ståt presenterades på Eiffeltornet i Paris med sin femte guldboll i karriären så tangerade han antagonisten Messis antal utmärkelser. Med fem titlar var delar de nu på förstaplatsen i listan över antalet utmärkelser genom tiderna.
-Det är fantastiskt. Jag hade verkligen inte förväntat mig detta. Det här priset talar för sig självt, säger Ronaldo, samtidigt som han blickar ut över den franska huvudstaden.

Att han inte hade förväntat sig det kan dock ha varit en mild underdrift, då hela familjen passande nog var på plats. Både mamma och son var snabbt var uppe på scenen tillsammans med guldbollvinnaren när han hade hittat in från den minst sagt mäktiga presentationen ute på tornet.

Ronaldo ville så klart tacka dem i sitt tacktal, men även sina lagkamrater i både Real Madrid och Portugal.
– Vi hade en fantastisk säsong. Vi vann Champions League, vi vann La Liga och individuellt var jag den bästa målskytten i CL. Såklart troféerna hjälper en att vinna sådana här utmärkelser. Jag måste tacka mina lagkamrater i klubb- och landslag och alla som hjälpt mig under den gångna säsongen, säger Ronaldo.

Ballon d'Or delas varje år ut till världens bästa fotbollspelare det gångna året. Tidigare gällde priset endast europeiska fotbollsspelare men sedan 2007 är priset globalt. Förutom en sexårsperiod 2010-2015 då priset var sammanslaget med FIFA:s pris till världens bästa fotbollsspelare så är det tidningen France Football som står bakom utmärkelsen. Den första guldbollen delades ut 1956 och tillföll Blackpoolspelaren Stanley Matthews.

Topp 10, 2017:
1. Cristiano Ronaldo, Real Madrid/Portugal
2. Lionel Messi, Barcelona/Argentina
3. Neymar, Paris SG/Frankrike
4. Gianluigi Buffon, Juventus/Italien
5. Luka Modric, Real Madrid/Kroatien
6. Sergio Ramos, Real Madrid/Spanien
7. Kylian Mbappé, Paris SG/Frankrike
8. N'Golo Kanté Chelsea/Frankrike
9. Robert Lewandowski, Bayern München/Polen
10. Harry Kane, Tottenham/England

Guldbollen:
2017: Cristiano Ronaldo, Portugal
2016: Cristiano Ronaldo
2015: Lionel Messi, Argentina
2014: Cristiano Ronaldo
2013: Cristiano Ronaldo
2012: Lionel Messi
2011: Lionel Messi
2010: Lionel Messi
2009: Lionel Messi
2008: Cristiano Ronaldo
2007: Kaka, Brasilien
2006: Fabio Cannavaro, Italien
2005: Ronaldinho, Brasilien
2004: Andrij Sjevtjenko, Ukraina
2003: Pavel Nedved, Tjeckien
2002: Ronaldo, Brasilien
2001: Michael Owen, England
2000: Luis Figo, Portugal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".