Conny Jörneklint.
Conny Jörneklint, domare i Cas. Foto: SR och TT

Cas-domaren: ”Vill avgöra det här så snabbt som möjligt”

1:54 min

Idrottens skiljedomstol Cas kommer hinna hantera Rysslands överklagan av IOK:s beslut att stänga av landet från Pyeongchang 2018. Innan alla deadlines för OS går ut.

– Det måste man se till, man får anpassa sig efter omständigheterna, säger Conny Jörneklint, en av domarna i Cas, till Radiosporten.

Det blir en svettig jul- och nyårshelg för juristerna i Idrottens skiljedomstol Cas för att hantera både Rysslands överklagan av IOK:s beslut och även de 22 enskilda ryska idrottare som valt att överklaga deras livstidsavstängning från OS.

– Det finns ett intresse från Cas att det här ska avgöras så snabbt som möjligt. Man måste göra en prövning i så god tid så att vederbörande kan anmäla sig till tävlingen och vara med i kvaltävlingar, säger Conny Jörneklint. 

Att det snart väntas julledighet tror Conny Jörneklint bara är en fördel för Cas att hinna fatta beslut.

– Det här är ett arbete som utförs ideellt. Man får jobba på kvällar, nätter och helger. Därför kommer jul- och nyårshelgen lägligt för då hinner man jobba med det, kanske innan middagen och kanske efter, säger Jörneklint.  

Och väljer Cas att bifalla Rysslands överklagan, då är de ryska idrottarna fria att tävla i OS.

– Då gäller det som Cas bestämt.

Sen kan enskilda idrottare överklaga till civil domstol för att begära skadestånd för att man blivit felaktigt avstängd. Det går även att överklaga Cas beslut till den federala domstolen i Schweiz, men då bara på formella grunder som att något blivit fel i hanteringen, men inte på grund av värderingar eller bedömning.

Det är ännu inte känt om den fysiska överklagan lämnats in av Rysslands olympiska kommitté till Cas. Senast tre veckor efter IOK:s beslut som kom i tisdags måste dokumenten inkommit till Cas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista