Erik Skoglund.
Erik Skoglund. Foto: Maja Suslin/TT

Erik Skoglund drabbad av hjärnblödning

Sanna Neselius, förbundsläkare: "Han är sövd för att inte stressa kroppen"
2:01 min

Den svenska proffsboxaren Erik Skoglund har drabbats av en hjärnblödning och är försatt i medicinsk koma. Det skriver hans PR-ansvarige Edward Roff i ett pressmeddelande.

– Vi vill inte kommentera läget utöver vårt pressmeddelande. Vi hoppas på att Erik ska återhämta sig och tänker på honom och hans familj, säger Edward Roff till TT.

Skoglund fördes med ambulans till sjukhus på fredagskvällen efter ett sparringpass i hemstaden Nyköping, efter att ha känt illamående under och efter passet. Han ska enligt pressmeddelandet väl på lasarettet ha sövts och genomgått en operation för en blödning i hjärnan.

”Läkarna var nöjda med resultatet och Erik är i ett allvarligt men stabilt tillstånd. De kommande 3-4 dagarna är viktiga för hans återhämtning. Under denna tid ber vi alla att respektera Erik och hans familj”, skriver Roff i meddelandet.

Sanna Neselius, doktorand vid Sahlgrenska akademin och förbundsläkare för Svenska boxningsförbundet:

– Boxning är ju en risksport bland många andra risksporter och nu har han drabbats av den här olyckan. Det är svårt att säga vad som hänt, jag vet inte vilken typ av hjärnblödning han fått och hur allvarlig skadan är.

Han är försatt i koma, vad innebär det?

– Det innebär att han är sövd för att inte stressa kroppen. Det säger egentligen ingenting om allvarlighetsgraden eller prognosen. 

Skoglund var planerad att gå en titelmatch mot britten Rocky Fielding i London den 17 december. Fajten, som skulle bli en chans till revansch för Skoglund efter förlusten mot Callum Smith i september, har dock sedan tidigare ställts in i samband med att galans huvudnummer också ställdes in.

Förlusten mot Smith var hans första i karriären, då Skoglund dessförinnan hade 26 raka vinster som proffsboxare.

Erik Skoglund är inte den första som drabbats av en hjärnblödning inom svensk proffsboxning. 2013 drabbades Frida Wallberg av en hjärnblödning efter att ha knockats i en titelmatch mot Diana Prazak, Australien, på en boxningsgala i Stockholm.

Radiosporten har förgäves sökt Edward Roff

Fakta: Erik Skoglund

Född: 24 maj 1991 i Vårdinge.
Bor: Nyköping.
Familj: Sambon Angelica Sjöstedt.
Smeknamn: "Swedish Sensation".
Tränarteam: Pappa Johan Skoglund är huvudtränare, brodern Marcus sekond. Angelica Sjöstedt är dietist och kostrådgivare, David Wahlgren fystränare.
Längd: 186 cm.
Viktklass: Supermellanvikt (max 76,2 kg).
Proffsdebut: 1 maj 2010, seger på poäng mot Istvan Laboda, Ungern, i Oldenburg, Tyskland.
Proffsfacit: 27 matcher, varav 26 segrar och en förlust.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".