Charlotte Kalla slutade åtta.
Charlotte Kalla slutade åtta. Foto: Ulf Palm

Charlotte Kalla åtta i Davos

2:24 min

Charlotte Kalla kunde inte hota norskorna i damernas 10 km fristil. Den svenska totalledaren slutade åtta – nästan 27 sekunder efter segraren Ingvild Flugstad Östberg.

– Det var kämpigt i dag, säger Kalla till Radiosporten.

Resultat 10 km fristil:
1. Ingvild Flugstad Östberg 25.28,5
2. Ragnhild Haga +5,9
3. Krista Pärmakoski +7.9
----
8. Charlotte Kalla +26,8

Charlotte Kalla öppnade starkt och var bra med de första kilometerna. Hon gick med startnummer 32 och tog ledningen direkt vid den första mellantiden efter 2,2 kilometer.

Efter varvning vid 5 kilometer växlade norska trion Heidi Weng, Ragnhild Haga och Ingvild Flugstad Östberg upp rejält. Weng som inledningsvis var fyra sekunder efter Kalla var helt plötsligt åtta sekunder före svenskan.

– Jag försökte göra mitt lopp och jag vet inte hur jag åkte jämfört med de andra. Men jag kände där vi varvning att jag inte kunde öka på tempot utan att det var det här som gick att hålla, säger Charlotte Kalla till Radiosporten.

Kalla tappade loppets sista del och blev till slut åtta. Den svenska stjärnan var hela 26,8 sekunder efter Flugstad Östbeg som vann damernas 10 km fristil.

– Det är en bit fortfarande men det var jämt om man bortser från pallen, säger Kalla.

– Det var kämpigt i dag och det gällde hela tiden att ha fokus framåt och bara försöka åka bra skidor. 

Ragnhild Haga slutade tvåa och Krista Pärmakoski från Finland knep tredjeplatsen.

Inte heller övriga svenskor hade en lyckad dag i Davos. Emma Wikén var näst bäst med sin 21:a plats och Ida Ingemarsdotter blev 23:a. Ebba Andersson, Stina Nilsson och Anna Haag slutade alla utanför topp 30.


Världscupen, ställning:

1) Charlotte Kalla      470 poäng
2) Ingvild Flugstad Östberg 392
3) Hedi Weng            386
4) Ragnhild Haga       355
5) Marit Björgen        348
6) Stina Nilsson         330

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista