Damlandslaget i fotboll.
Damlandslaget i fotboll. Foto: TT.

Sverige överklagar Uefa:s beslut

1:47 min

Sverige överklagar Uefa:s beslut att döma Danmark som förlorare av matchen med 0-3, gällande den inställda VM-kvalmatchen mot Sverige.

Svenska Fotbollförbundet har skickat in en formell överklagan till Uefa gällande beslutet mot Danmark efter den inställda VM-kvalmatchen den 20 oktober.

– Vi menar att de utdömda sanktionerna inte står i proportion till brottet mot regelverket, kommenterar generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Straffet är inte hårt nog anser svenska fotbollsförbundet som i fredags tog emot skälen bakom beslutet och skickade på måndagen in en formell överklagan till Uefa. 

I Uefa:s beslut tilldömdes Sverige segern och Danmark dömdes som förlorare av matchen med 0-3 samt att om en liknande situation uppstår igen inom de närmaste fyra åren kommer Danmark att uteslutas från Uefa:s nationstävlingar.

Håkan Sjöstrand säger att det är viktigt för fotbollen i stort och inte bara för damfotbollen att det utreds ordentligt. Det svenska förbundet är tillfreds med att Sverige är till dömda segern men tycker att straffsatsen är för lindrig, säger han under dagens presskonferens där Peter Gerhardsson presenterar truppen inför den kommande landskampen mot Sydafrika. 

Sveriges VM-kvalmatch mot Danmark ställdes in eftersom det danska damlandslaget och DBU inte kunde komma överens om ett nytt landslagsavtal. 

– Vi anser att beslutet lämnar dörren öppen för att nationsförbund i framtiden kan göra samma sak som Danmark. Det är principiellt viktigt för all fotboll, oavsett om det är dam- eller herrfotboll, att denna dörr stängs, säger Håkan Sjöstrand.

Förbundskapten Peter Gergardsson tycker det är bra att förbundet agerar.

– Jag känner mig stolt över att vi har ett förbund som agerar och inte är passivt. Det handlar inte om damfotboll eller om Danmark utan om hur vi ska ha vår europeiska fotboll, säger han.

Detta har hänt: 

  • 6 augusti: Efter att Danmark tog silver i EM i somras trappades förhandlingarna upp för att få till ett avtal till landskampen mot EM-finalmotståndaren Nederländerna den 15 september och till VM-kvalpremiären mot Ungern den 19 september. Förhandlingarna med DBU om ett nytt landslagsavtal har pågått sedan 2016.
  • 15 september: Danska damlandslaget och DBU nådde ingen överenskommelse i september och landskampen mot Nederländerna ställdes in. Inför Ungern-matchen slöts ett preliminärt avtal. 

  • 20 oktober: Eftersom inget nytt avtal var på plats när VM-kvalveckan inför matcherna mot Sverige och Kroatien inleddes, ville DBU få till en preliminär uppgörelse över matchen mot Sverige, vilket spelarna nobbade. 

  • 11 December: Svenska fotbollsförbundet överklagar Uefa:s beslut och anser att straffet för det danska damlandslaget är för lindrigt. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista