Ryssland vann mot Sverige i OS 2014.
1 av 2
Ryssland vann mot Sverige i OS 2014. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Sex ryska ishockeyspelare har stängs av från OS.
2 av 2
Sex ryska ishockeyspelare har stängs av från OS. Foto: TT

IOK stänger av sex ryska hockeyspelare

0:55 min

Det ryska damlandslaget i hockey diskas från OS i Sotji.
Det kan få stora konsekvenser för Damkronorna – som nu kan få en lättare väg i turneringen.

Den här gången är det sex ryska ishockeyspelare – Inna Djubanok, Jekaterina Lebedjeva, Jekaterina Pasjkevitj, Anna Sjibanova, Jekaterina Smolentseva och Galina Skiba, som stängs av på livstid från OS. 

Det ryska laget diskvalificeras från turneringen och det internationella ishockeyförbundet uppmanas att stryka resultaten.

En sjunde idrottare, som inte namnges, frias av Oswaldkommissionen då man inte har kunnat styrka brott mot antidopningsreglerna.

Ryssland är just nu rankat fyra i världen, och därmed i grupp A i Pyeongchang-OS där de fyra topprankade lagen spelar - och är därmed garanterat minst en kvartsfinalplats i OS.

Om laget inte hade varit med i OS 2014 och därmed inte fått några rankingpoäng hade Sverige tagit Rysslands plats i den gruppen, men om det blir en ny gruppindelning i OS kan Olof Östblom, tävlings- och landslagschef vid det svenska ishockeyförbundet, svara på i nuläget.

– Det blir ju egentligen en fråga för IIHF att jobba med i sådana fall, och Dave Fitzpatrick som är sportchef, att jobba med en sån fråga, säger han till Radiosporten, och fortsätter strax därefter:

– Det är ju en unik situation som inte har uppstått tidigare. Så att spekulera i vad som skulle kunna hända innan och inte är ju jättesvårt. 

– Det var svårt redan innan, och med den information du ger mig nu blir det ju ännu svårare.

Totalt har 33 ryska idrottare stängts av. Av dessa har alla hittills, ovan nämnda ishockeyspelare undantagna, överklagat till idrottens skiljedomstol Cas.

OS-grupperna

Grupp A:
USA, Kanada, Finland, Ryssland

Grupp B:
Sverige, Schweiz, Japan, Sydkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista