Damkronorna
Arkivbild.

”Större möjlighet att tävla om medaljerna”

2:23 min

Tidigare i dag kom beskedet: Det ryska damlandslaget i ishockey diskkvalificeras från OS i Sotji. Det kan innebära att Damkronorna får en lättare väg i turneringen. 

– Nu återstår att se vad konsekvenserna blir, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet.

Det är viktigt att vi inom idrotten, i Sverige och internationellt är tydliga med att vi tar avstånd från dopning och fusk.

Just nu är Ryssland rankade fyra i världen, men tar man bort resultaten under OS i Sotji, tar istället Sverige över fjärdeplatsen. Det skulle innebära en lättare gruppindelning, då skulle Damkronorna skulle hamna i grupp A (är just nu i grupp B).

Det är nämligen så att länderna som hamnar i A-gruppen är garanterade en kvartsfinalplats i OS i Pyeongchang. 

Kommer ni driva, från svenskt håll, att gruppen ska göras om?

– Nu återstår att se vad konsekvenserna blir av de uppgifter som kommit ut, hur ska vi hantera den situation och det besked. Men turneringen och upplägget kommer att påverkas, säger Anders Larsson till Radiosporten och fortsätter: 

– Det är klart att hamna i A-gruppen medför en helt annan kvalificeringsmöjlighet och möjlighet att tävla om medaljerna.

Hur kommer ni jobba med frågan?

– Vi kommer analysera läget. Det här var ett nytt besked för oss. Vi behöver föra en dialog med det internationella ishockeyförbundet.

LYSSNA: På hela intervjun i spelaren ovan!


OS-grupperna

Grupp A:
USA, Kanada, Finland, Ryssland

Grupp B:
Sverige, Schweiz, Japan, Sydkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista