Vladimir Putin
Foto: ALEXANDER NEMENOV

Putin: "Ska försvara idrottare i domstol"

Ryssland ska samarbeta kring dopningsanklagelserna mot landet. Men samtidigt kommer man att försvara ryska intressen i domstolar, säger presidenten Vladimir Putin.

Vid sin traditionsenliga presskonferens i slutet på året säger Putin att Ryssland ska samarbeta med antidopningsorganisationen Wada och Internationella olympiska kommittén (IOK) när det gäller dopningsanklagelserna mot landets idrottare. Men samtidigt är Ryssland redo att försvara sina dopningsmisstänkta idrottare i domstolar.

– Hur ska vi bygga upp relationer med Wada och IOK? Jag hoppas i konstruktiv anda, där vi lugnt ska arbeta med dem och ta bort problemen som vi har, säger Putin.
– Men givetvis ska vi jobba för att försvara våra idrottares intressen, så även i civila domstolar. Men jag vet att man på flera håll internationellt inte vill det.

Putin beskyller också visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, som bland annat avslöjade dopningsskandalen kring OS i Sotji 2014, för att arbeta för de amerikanska underrättelsetjänsterna.

Han säger också att dopningsskandalen är skapad för att påverka det ryska presidentvalet nästa år.

IOK har stängt av Ryssland från OS. Ryska idrottare, som kan bevisa att de inte har dopat sig, får ställa upp under neutral flagga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista