Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström. Foto: Jessica Gow/TT

Sjöström missade finalen: ”Jag skrattade åt mig själv”

Ulrika Sandmark: "Hon blev förbannad"
2:27 min

Sarah Sjöström ville testa hur mycket kroppen klarade - det slutade med en djupdykning vid kortbane-EM.

Världsstjärnan missade finalen på 50 meter fjäril - distansen hon har tagit två raka EM-guld på.

– Hon blev förbannad på sig själv, hon tog det för lugnt helt enkelt, säger förbundskapten Ulrika Sandmark till Radiosporten.

Den svenska världsstjärnan var endast sexa i sitt heat och slutade nia totalt i semifinalen på tiden 25,80 - två hundradelar från finalen. På en distans som Sjöström har tagit två raka EM-guld på (2013 och 2015) på.

– Jag skrattade åt mig själv och tänkte att det där var ju tråkigt. Jag har inte simmat 50 fjäril - jag låtsas som att jag inte har ställt upp på den distansen, säger hon enligt TT.

Hennes sex planerade individuella EM-starter är fler än hon någonsin ställt upp i under ett och samma mästerskap. För att drömmen om sex medaljer skulle leva ända till söndag krävdes det att hon sparade på krafterna i alla försök och semifinaler.

– Det är första gången jag gör så här. Annars har jag gått på max i alla loppen, säger Sjöström.

Under säsongen 2017 har annars misstagen lyst med sin frånvaro. I somras tog Sjöström tre guld, ett silver och satte två världsrekord under långbane-VM i Budapest. Dessutom har det blivit fyra världsrekord i kortbana och en slutseger i världscupen, som hon för första gången i karriären satsade på att vinna. Utmärkelser som gör att hon är nominerad till Jerringpriset.

Positivare då för Victor Johansson som slog Anders Holmertz 27 år gamla svenska rekordet på 400 meter fritt och kom på fjärde plats i finalen. 19-åringen förbättrade även sitt svenska rekord på 1 500 meter till 14.35,75 i försöken och tog sig till fredagens final.

Erik Persson slog sitt svenska rekord på 200 meter bröst och slutade femma i finalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".